Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nemocniciam chýba zdravotnícky personál. V karanténe je vyše 2 500 zdravotníkov
Zdielať na

Nemocniciam chýba zdravotnícky personál. V karanténe je vyše 2 500 zdravotníkov

SLOVENSKO / Nemocniciam chýbajú lekári, zdravotné sestry aj ďalší zdravotnícky personál. Aktuálne má potvrdené ochorenie COVID-19 alebo je v karanténe viac ako 2 500 zdravotníkov. Žiaľ, štatistiku rozšírili už aj tí, ktorí ochoreniu podľahli. Minister zdravotníctva varuje, že ak sa situácia s vývojom pandémie nezlepší, v preťažených nemocniciach nebude mať kto liečiť.

Najhoršia situácia je v Nitre. V Nemocnici sv. Svorada chýba 71 zdravotníkov, čo je viac ako 22 percent celkového počtu zamestnancov. Vo Fakultnej nemocnici je to 200 ľudí, pričom tam už zomreli traja lekári. "Opakovane používam slová: kritická situácia, kolaps nemocnice, vyčerpanie, zúfalstvo," hovorí riaditeľ nemocnice v Nitre Milan Dubaj. 

V ťažkej situácii sa ocitli aj ďalšie nemocnice. "V druhej vlne sme mali v Univerzitnej Nemocnici L. Pasteura viac než 360 Covid pozitívnych pacientov, momentálne je takmer 140 v karanténe. My sme informovali ministerstvo zdravotníctva, že by sa nám zišla externá výpomoc, najviac by boli potrební lekári so špecializáciou v internistických odboroch, pokiaľ ide o zdravotné sestry, tam by bola vítaná akákoľvek pomoc," informuje hovorkyňa Univerzitnej Nemocnice L. Pasteura v Košiciach Monika Krišková. 

Zatiaľ, čo Banská Bystrica to na COVID oddelení zvláda a dokonca jej tam neochorel žiaden lekár, Galanta, ktorá sa stala červenou nemocnicou len pred pár dňami sa už podľa ministra zdravotníctva o posily hlási. "Chýbajú anestesziológovia, internisti, chýbajú anesteziologické sestry, chýbajú sestry ako také," informuje riaditeľka Nemocnice Svet Zdravia v Galante Alexandra Pavlovičová. 


V prípade zhoršujúcej sa situácie by ministerstvo zdravotníctva síce mohlo požiadať o pomoc zo zahraničia. Či by však získalo voľajakých lekárov, o špecialistoch nehovoriac, je veľmi otázne. Aktuálne podľa ministra platí, máme nemocnice, máme vybavenie ale nemáme personál. "Osem anesteziológov by vedelo obsluhovať 10 ventilačných prístrojov, s tým, že by sa vedeli cirkulovať. A tam dochádza k úvahe, že by sme ich museli redistribuovať, aby čo najviac lôžok a čo najefektívnejšie jednotliví anesteziológovia zabezpečovali," hovorí minister zdravotníctva Marek Krajčí. 


Je však známe, že o ďalších covidových pacientov v týchto dňoch starajú lekári bez rozdielu špecializácie. "Tým, že sme reprofilizovali oddelenia psychiatrie, všeobecného lekárstva, fyziatrie, traumatológie, títo lekári (aj keď nie sú špecialisti na infektológiu) a taktiež zdravotnícky personál sa venuje už len liečbe COVID pacientov," hovorí Krišková. "Všetci lekári chápu, že jednoducho o pacientov sa postarať treba," hovorí Pavlovičová. 


Televízia JOJ oslovila niekoľkých ľudí na Slovensku, ktorí medicínu vyštudovali, no nevykonávajú prax, prípadne majú svoje ambulancie, či by v krízovej situácii ponúkli pomoc v nemocniciach. "Urobil som to, keď bolo prvé testovanie. Na Slovensku najhorší región bola Žilina, tak som šiel do Žiliny. Vždy som ochotný. Ale aj keď ponúknem svoje služby, nikto sa mi neozval," hovorí vyštudovaný lekár a majiteľ cestovnej kancelárie Ľuboš Fellner. "Pokiaľ ma povolajú na pomoc zdravotníkom a zdravotníckym zariadeniam, samozrejme rád prídem a pomôžem. S výnimkou dní, keď rokuje NR SR, pretože ako poslanec na rokovaní musím byť prítomný," tvrdí vyštudovaný lekár a poslanec NR SR Richard Raši. 

Ďalší dvaja nami oslovení odpovedali na otázku prípadnej pomoci nasledovne. Ja som už teraz v prvej línii, pretože už takmer rok bezplatne poskytujem informácie, ako podporiť imunitu proti vírusom, ako podporiť v týchto ťažkých časoch svoje zdravie. Ja na svojej pozícii robím aj teraz všetko preto, aby kolegovia, ktorých obdivujem a týmto im aj ďakujem, mali čo najmenej ťažkých stavov a boli čo najmenej preťažení," tvrdí vyštudovaný lekár a zdravotný poradca Igor Bukovský. 


Doktor Peter Lipták má ambulanciu a stará sa o šesť domov dôchodcov. "Teraz sme mali v jednom 70 COVID pacientov a zomrel mi jeden. Neviem, kto by moju prácu robil, keby som šiel do nemocnice. Ja si myslím, že to je ten kľúč, že cez všeobecných lekárov pacienti do nemocnice prejsť nesmú alebo keď, tak iba v minimálnom množstve, a to je vlastne moja pomoc nemocniciam," hovorí všeobecný lekár Peter Lipták.

Aktuálne číslo hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 alebo podozrením naň prekročilo hranicu troch tisíc a predpokladá sa, že naďalej porastie.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy