Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zjednodušia pendlerom život? Niektorí majú problém aj so zabezpečením liekov
Zdielať na

Zjednodušia pendlerom život? Niektorí majú problém aj so zabezpečením liekov

BRATISLAVA / Desaťtisíce ľudí očakávali, aké zmeny prinesie zlepšenie pandemickej situácie. Pendleri, ale aj zdravotníci, cestujúci z viac ako 30 kilometrovej vzdialenosti totiž žiadajú zmiernenie mimoriadne prísnych opatrení. Hlavný hygienik už oznámil, že zmeny navrhne.

"Je tu dobrá komunita. Ale mňa tá sloboda. Tá sloboda. Vieš, že môžeš ísť kam chceš. To ma strašne deprimuje," hovorí slovenská dôchodkyňa, ktorá žije v maďarskej Rajke a dnes si nevie zabezpečiť ani základné lieky. "Síce mi to pošlú elektronicky, ale v maďarsku mi nič nedajú," vysvetlila. 

Na Slovensko je totiž povolený vstup iba osobám, ktoré idú za prácou. Aj to len do 30 kilometrov od hraničného priechodu. Dôchodcovia a deti nie. "Keď sme tam prišli, tak mi povedali, že vy môžete prejsť, ale vaša dcérka nie," povedala Michaela Mošovská, obyvateľka Rajky. "Teraz neviem, či ma pustia, nepustia, alebo čo sa bude diať. Čakáme, čo pán premiér nám povie, že ako budeme ďalej postupovať," povedala pre TV JOJ ďalšia obyvateľka Rajky Martina. 

Bizarné situácie na hraniciach

Polícia tak rieši na hraniciach aj bizarné situácie. Mnohí považujú opatrenia za nezmysel a snažia sa ich obísť. "Prišlo auto 8 ľudí, z Rakúska, všetkých 8 ľudí malo jeden výmenný lístok, jedného lekára a jednu diagnúzu," vyjadril sa Robert Gucký z úradu hraničnej a cudzineckej polície. 

Niektorých riešia dohovorom, iní dostali aj pokuty. Aj podľa policajtov sa veľmi ťažko vysvetľuje rodičom, že ich deti nemôžu ísť ani k lekárovi. "Samozrejme budeme teraz riešiť s pánom hlavným hygienikom, aby sme do opatrenia zahrnuli aj takúto kategóriu osôb, teda občanov SR, ktorí bývajú v pohraničnom území ,aby mohli navštíviť svojho odborného lekára, všeobecného lekára, samozrejme musia mať o tom patričný doklad," poznamenal Gucký. 

"Dnes budem mať stretnutie s hlavným hygienikom, chcem poznať jeho názor, naozaj, na konci to je jeho rozhodnutie," vyhlásil premiér Igor Matovič. Podľa premiéra ľuďom, ktorí musia cestovať cez hranice - teda pendlerom, ale aj ich rodinám či opatrovateľkám, zrejme pomôžu pozitívne čísla z posledných dní. U nás aj u susedov.

"Stále tam je nejaký ten rozdiel, ale zaujíma ma jeho názor a myslím si, že dnes budeme vedieť rozhodnutie," podotkol Matovič. Hovorí to zjavne čerstvo ostrihaný premiér, ktorý však zdôraznil, že on žiadne nariadenia hygienika neporušil. "Manželka sa pokúsila a myslím si, že to a zvládla. Trošku dlhšie to trvalo," vysvetlil svoje ostrihanie. 

Ústredný krízový štáb bude rokovať v utorok a tam by malo padnúť aj rozhodnutie o spornom testovaní pendlerov. Hlavný hygienik už niečo naznačil v nedeľu.

 "Epidemiologická situácia v okolitých krajinách je však v posledné dni priaznivá a hlavný hygienik SR sa preto rozhodol, že na rokovaní Ústredného krízového štábu SR navrhne úpravu v opatrení ÚVZ SR pri ohrození verejného zdravia zo dňa 17.04.2020 vo vzťahu k „pendlerom“, zdravotníckym pracovníkom a pracovníkom sociálnych služieb tak, aby mali pri vstupe na územie Slovenskej republiky zjednodušené podmienky," píše sa v stanovisku ÚVZ SR. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy