Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na NAKA v Nitre vypovedali sudkyne z Kočnerovej Threemy
Zdielať na

Na NAKA v Nitre vypovedali sudkyne z Kočnerovej Threemy

NITRA / Pred vyšetrovateľmi NAKA niekoľko hodín vypovedala sudkyňa bratislavského súdu Zuzana Maruniaková spoluobvinená s ďalšími 12-timi bratislavskými sudcami. Podľa obvinenia mali rozhodovať v konaniach, na ktorých záležalo trestne stíhanému Marianovi Kočnerovi a v jeho prospech. Maruniaková uznala Kočnerovi nárok na preplatenie 8 miliónovej zmenky bez toho, aby skúmala pravosť ceniny. Spolu s ňou prišla na výsluch aj obvinená sudkyňa Andrea Haitová. Ide o sestru tiež obvinenej bývalej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej.

V pondelok prebiehali ďalšie výsluchy v kauze obvinených kočnerových sudcov. Krátko pred deviatou hodinou ráno prišla ako prvá na výsluch sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Andrea Haitovásestra bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej. Tá je obvinená z prečinu podplácania.

Vypovedať bola aj sudkyňa Okresného súdu Bratislava V,  Zuzana Maruniaková. Tá je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Pri sudkyni Maruniakovej ide o rozhodovanie v prospech Mariana Kočnera v mediálne známej kauze televíznych zmeniek, keď Kočnerovi priznala právny nárok na to, aby mu televízna spoločnosť Markíza-Slovakia vyplatila zmenku v hodnote viac ako 8 miliónov eur. A to bez toho, aby v súdnom konaní riadne vykonala dokazovanie v tejto obchodnej záležitosti.

Marian Kočner si so Zuzanou Maruniakovou priamo nepísal, no úkoloval ju cez spojky na súde či mimo neho. V tejto súvislosti mala pomáhať aj sudkyňa Denisa Cviková z Okresného súdu Bratislava I a poslanecká asistentka Darina Lenárthová.

Obe sudkyne pred príchodom na nitriansku NAKA reakciu pred výsluchom odmietli. Maruniaková už k niektorým častiam obvinenia vypovedala krátko po marcovom zatknutí.

Prípadu korupcie sudcov sa venuje skupina Hmla - vyšetrovatelia Miroslav Bacher a Rastislav Mako. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy