Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Predsedníčka súdnej rady navrhla disciplinárne stíhať sudkyne Maruniakovú a Cvikovú
Zdielať na

Predsedníčka súdnej rady navrhla disciplinárne stíhať sudkyne Maruniakovú a Cvikovú

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková podala návrhy na disciplinárne konanie voči sudkyniam Zuzane Maruniakovej a Denise Cvikovej. Obe sudkyne sú spájané s Kočnerovou Threemou. Maruniaková rozhodovala v civilnom spore o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza, a práve Cviková na ňu mala právne dohliadať. Kočner si mal výsledok civilného sporu na Okresnom súde v Bratislave dohodnúť, a to za údajnej pomoci, dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti, Moniky Jankovskej.

"Pri výkone funkcie sudcu, aj po jeho skončení, sa sudca musí zdržať všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie súdov," vyjadrila sa predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková. Po dôkladnej analýze prišla k záveru, že dané sudkyne k dnešnému dňu neposkytujú záruky, že spĺňajú predpoklady sudcovskej spôsobilosti. Pokiaľ sudca neposkytuje záruky na splnenie týchto predpokladov, možno konštatovať ich stratu. Následkom je návrh na uloženie trestu zbavenia funkcie sudcu, vrátane návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu. Rozhodovať o tom bude disciplinárny senát.

Sudkyni Cvikovej pritom funkciu sudcu zastavili ešte koncom januára. Odobril to členovia súdnej rady na návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála. Podľa členky rady Denisy Berthotyovej komunikácia Kočnera s Jankovskou a veci, ktoré sa diali na súdoch v súvislosti s Cvikovou a Maruniakovou, do seba zapadajú. "Ich obhajoba, že nevedia, prečo sa objavujú v tejto komunikácii a za to nemôžu, mala vážne trhliny. Práve preto, že tieto fakty a udalosti do seba zapadajú," dodala Berthotyová.  

Maruniakovej ale doteraz výkon funkcie sudkyne nepozastavili. Ako dôvod svojho zamietavého postoja v rámci k diskusie k návrhu členovia rady uviedli, že Maruniaková momentálne čerpá rodičovskú dovolenku, a tak funkciu nevykonáva.  

Maruniakovej a Cvikovej sa venovala komisia od 14. novembra. "Komisia tieto dva prípady uzavrela so záverom, že Zuzana Maruniaková dôveryhodne nevysvetlila, prečo takúto dôležitú právnu vec ako bola predmetná zmenková vec rozhodla skôr ako ostatné veci. Dve tretiny mala staršie ako túto vec," uviedla Denisa Berthotyová. Na rozhodnutí vyplatiť viac ako 8 miliónov sa podieľala aj Denisa Cviková.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy