Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dohra Kočnerovej Threemy: Sudkyni Cvikovej pozastavili funkciu, Maruniakovej nie
Zdielať na

Dohra Kočnerovej Threemy: Sudkyni Cvikovej pozastavili funkciu, Maruniakovej nie

BRATISLAVA / Komisia súdnej rady navrhuje disciplinárne stíhať sudkyne Zuzanu Maruniakovú aj Denisu Cvikovú. Zaznelo to v utorok na zasadaní komisie. Okrem toho členovia súdnej rady odobrili návrh ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby sudkyni Cvikovej pozastavili funkciu. Pri Maruniakovej ale návrh neprešiel.

Na zasadnutí komisie sa čítalo aj z Threemy. Konkrétne, komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Monikou Jankovskou o sudkyni Maruniakovej a pojednávaní o zmenkách. Do spisu nahliadli členovia súdnej rady Denisa Berthotyová a Dušan Čimo. 

Podľa Berthotyovej komunikácia Kočnera s Jankovskou a veci, ktoré sa diali na súdoch v súvislosti s Cvikovou a Maruniakovou, do seba zapadajú. "Ich obhajoba, že nevedia, prečo sa objavujú v tejto komunikácii a za to nemôžu, mala vážne trhliny. Práve preto, že tieto fakty a udalosti do seba zapadajú," dodala Berthotyová. 

Návrh Gála pri Cvikovej prešiel, pri Maruniakovej nie

Na návrh minister spravodlivosti Gábora Gála sudkyni Maruniakovej súdna rada výkon funkcie nakoniec nepozastavili. Ako dôvod svojho zamietavého postoja v rámci k diskusie k návrhu členovia rady uviedli, že Maruniaková momentálne čerpá rodičovskú dovolenku, a tak funkciu nevykonáva.  Šéf rezortu navrhol dočasne pozastaviť výkon funkcie sudkyni Zuzane Maruniakovej a aj Denise Cvikovej pre spojitosť z kauzou miliónových zmeniek.

V prípade druhej sudkyne Denisy Cvikovej minister Gál s návrhom na pozastavenie výkonu funkcie uspel. Jeho návrh totiž odobrili všetci prítomní členovia súdnej rady. 

Maruniakovej a Cvikovej sa venovala komisia od 14. novembra. "Komisia tieto dva prípady uzavrela so záverom, že Zuzana Maruniaková dôveryhodne nevysvetlila, prečo takúto dôležitú právnu vec ako bola predmetná zmenková vec rozhodla skôr ako ostatné veci. Dve tretiny mala staršie ako túto vec," uviedla Denisa Berthotyová. Na rozhodnutí vyplatiť viac ako 8 miliónov sa podieľala aj Denisa Cviková. 

Maruniaková rozhodovala v civilnom procese o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza a dala za pravdu podnikateľovi Marianovi Kočnerovi. Cviková podľa zverejnenej komunikácie z aplikácie Threema na celý proces právne dohliadala a bola aj v pojednávacej miestnosti pri vynesení rozsudku. Verdikt pritom padol na Okresnom súde Bratislava V., Cviková pôsobila na Okresnom súde Bratislava I. Spomínané sudkyne navyše prešli výberovým konaním v čase, keď na ministerstve pôsobila ako štátna tajomníčka Monika Jankovská. Niekdajšia nominantka strany Smer-SD si údajne vymenila s Kočnerom tisíce správ. Jankovská to však naďalej popiera.

Komisia rieši ďalšiu vec súvisiacu so zmenkovou kauzou, kde figurujú aj súdni úradníci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy