Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Obavy zo studenej zimy sú preč. Európa prežije aj bez ruského plynu
Zdielať na

Obavy zo studenej zimy sú preč. Európa prežije aj bez ruského plynu

BRATISLAVA / Obavy zo studenej zimy sa rozplynuli a Európa opäť komfortne prežije aj druhú vykurovaciu sezónu po obmedzení dodávok ruského plynu. Naplnenosť zásobníkov zemného plynu na starom kontinente totiž dosahuje rekordné úrovne a jeho ceny naďalej klesajú.

​Po troch zimných mesiacoch si môžeme vydýchnuť a pomaly sa začať chystať na ďalšiu vykurovaciu sezónu. Plynu máme totiž v zásobníkoch viac ako po minulé roky. "Za celú Európu je ten priemer zhruba na úrovni 64 percent, na Slovensku asi 71 percent," informoval Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ.

Vďaka teplej zime dosahuje stav plynu v zásobníkoch rekordné úrovne, čo by sme neskôr mohli pocítiť aj v našich peňaženkách. "Tie teploty sú nadpriemerné, sú veľmi vysoké. Posledný februárový a prvý marcový týždeň sa zatiaľ nejaká výraznejšia zmena ešte nečrtá," priblížila meteorologička Mirian Jarošová.

Môžeme predpokladať, že na konci vykurovacej sezóny budú zásobníky naplnené na viac ako polovicu, čo prináša hneď niekoľko pozitív. "Je to veľmi dobrá správa z hľadiska energetickej bezpečnosti a zároveň aj z hľadiska cien, pretože toto je jeden z faktorov, ktorý tlačí cenu zemného plynu nadol," uviedol Kvasňovský. Tá je aktuálne nižšia ako pred začiatkom vojenského konfliktu na Ukrajine a pohybuje sa pod 25 eurami za megawatt hodinu.Dôvodom však nie je iba počasie. "Spotrebu poháňa nielen vykurovanie, ale aj priemysel. Práve spotreba v priemysle je stále veľmi nízka," zdôraznil Ján Pišta, energetický analytik. 

Ďalším z dôvodov sú stabilné dodávky do Európy - či už z Ruska, Nórska alebo v podobe skvapalneného plynu. Ceny plynu tak stále klesajú, čo je dobrá správa najmä pre podnikateľský sektor. Práve podniky sa totiž nachádzajú na neregulovanom trhu. Nízke ceny energií podstatne znížia ich výrobné náklady. 

Na svoje by si však mohli prísť aj domácnosti, respektíve štát, ak by chcel aj naďalej držať zastropované ceny. "Platí, že čím sú nižšie tie trhové ceny, tak tým je to výhodnejšie aj pre štát, a to z hľadiska, že nemusí platiť až také veľké kompenzácie," uviedol Kvasňovský. Pokles cien však môže pokračovať. Dá sa očakávať, že vďaka plným zásobníkom v lete záujem o plyn ešte klesne. "No a to je situácia, ktorá tie ceny môže tlačiť ešte nižšie," zhodnotil Pišta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy