Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Inflácia síce klesá, no nie dostatočne rýchlo. ECB tak zvažuje ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb
Zdielať na

Inflácia síce klesá, no nie dostatočne rýchlo. ECB tak zvažuje ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb

BRATISLAVA / Inflácia na starom kontinente síce klesá, no nie tak rýchlo, ako by sme si predstavovali. Európska centrálna banka preto zvažuje ďalšie zvyšovanie úrokových sadzieb. Priestor na manévrovanie sa jej ale zužuje. Ďalší rast úrokov by totiž mohol urýchliť príchod recesie a s ňou spojených následkov, ktoré by sme pocítili aj my na Slovensku.

Priemerné úrokové sadzby sa aktuálne pohybujú okolo štyroch percent a zrejme ešte nepovedali posledné slovo. "Ak bude ďalšie navyšovanie, tak bude pravdepodobne v desatinách percenta," uviedol Maroš Ovčarik, finančný analytik Partners Investments. Nejde o nič výnimočné, keďže podobné úroky sme mali až aj zhruba pred siedmimi rokmi a dávnejšie ešte dokonca vyššie.

Aj keď na dobré sa ľahko zvyká, na úroky okolo jedného percenta by sme mali rýchlo zabudnúť. Realita bude v nasledujúcich rokoch trochu iná. Zraziť infláciu na kolená totiž chvíľu potrvá a na rekordne nízke úrovne sa úroky len tak ľahko nedostanú. Aká je ich zdravá výška? "Úroveň povedzme od tých 2,5 percenta do tých 4 percent je relatívne udržateľná sadzba na trhu, ale sú obdobia, keď sa ani takáto sadzba na trhu neudrží," priblížil Ovčarik.

Vyššie úrokové sadzby nám síce umožňujú benefitovať pri vkladoch v bankách. "Ale na druhej strane rastú aj úroky pri úveroch a to môže zaťažovať naše rozpočty v podobe drahších pôžičiek alebo úverov," doplnila Eva Sadovská, analytička WOOD & company.

Problém majú najmä tí, ktorým sa končí fixácia v nasledujúcich mesiacoch. Národná banka odhaduje priemerný nárast mesačnej splátky na 100 eur. "To, či to bude viac alebo menej, bude závisieť na tom, akú vysokú hypotéku majú, aký je rozdiel medzi ich aktuálnou a ponúkanou úrokovou sadzbou a koľko im ostáva do konca splatnosti," priblížil Pavel Škriniar, Ekonomická univerzita v Bratislave.

Horšie bude, ak sa naplnia predpovede o blížiacej sa recesii, ktorá by sa mohla tiež citeľne prejaviť na hrúbke našich peňaženiek. "Môžu sa zhoršiť ukazovatele ako napríklad miera nezamestnanosti, úroveň príjmov ľudí, tým pádom bude zhoršené splácanie úverov do budúcna a podobne," uviedol Ovčarik. Aj na to sa však môžeme pripraviť a čiastočne zmierniť budúci tlak na rodinný rozpočet. "A to odkladaním peňazí bokom. Napríklad prvý mesiac sa odloží bokom 10 eur, ďalší mesiac 20 eur a takto sa to bude postupne zvyšovať," priblížil Škriniar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy