Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
AKCIA ROZUZLENIE: Policajný prevrat sa nekoná, uviedla po Bezpečnostnej rade SR Zuzana Čaputová
Zdielať na

AKCIA ROZUZLENIE: Policajný prevrat sa nekoná, uviedla po Bezpečnostnej rade SR Zuzana Čaputová

BRATISLAVA / V piatok 18. augusta zasadala Bezpečnostná rada SR. Zvolal ju predseda vlády SR Ľudovít Ódor po tom, ako o ňu požiadala prezidentka Zuzana Čaputová. Zvolaná bola pre akciu s názvom Rozuzlenie, ktorá sa konala vo štvrtok 17. augusta. Počas nej zadržali a obvinili niekoľko osôb zo štátnych funkcií. Akcia sa týkala najmä Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu.

Vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej

Žiaden policajný prevrat v štáte sa nekoná. Chod inštitúcií, ktorých príslušníci boli obvinení po zásahu Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), je zabezpečený a sú funkčné. Vyhlásila to prezidentka SR Zuzana Čaputová po piatkovom rokovaní bezpečnostnej rady. Podčiarkla tiež, že priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti voči polícii by sa vytvoril po tom, ak by prokuratúra a súdy konštatovali nedôvodnosť trestných stíhaní.

"Žiadny policajný prevrat na Slovensku neprebieha, prebieha vyšetrovanie trestných činov, o ktorých rozsahu sa v médiách veľa popísalo," uviedla prezidentka s tým, že viaceré podozrivé osoby sa už priznali, viacerí sú obvinení a niektorí aj právoplatne odsúdení. Hlava štátu rozumie, že občania sú zmätení a nevedia, čomu veriť. "Akýkoľvek policajný zásah vo vedení bezpečnostných zložiek je z hľadiska fungovania demokracie veľmi citlivý. Nehovoriac o tom, že tieto kroky sú pozorne vnímané nielen doma, ale aj v zahraničí," povedala. Ubezpečila preto verejnosť, že všetky dotknuté inštitúcie vedú ich námestníci a vykonávajú potrebné kroky k partnerom v zahraničí i doma.

Poznamenala, že súčasná situácia politikov neoprávňuje robiť predčasné závery. Relevantnú odpoveď o zákonnosti a dôvodnosti konané v právnom štáte môže dať podľa jej slov iba dozorujúca prokuratúra a príslušné súdy. Skonštatovala, že v blízkej dobe sa dozvieme, či bude podaný návrh na väzobné stíhanie, aj postoj prokurátorov a súdov. "Ak by súdy po takomto postupe polície konštatovali napríklad nedôvodnosť trestného stíhania, potom by bol priestor na intervenciu politickej moci a vyvodenie zodpovednosti smerom k polícii. Dnes v takejto situácii však nie sme," deklarovala prezidentka.

Prezidentka zároveň odmietla, že by o zákroku polície vedela dopredu. "Akékoľvek informovanie akéhokoľvek politika o pripravovaných krokoch polície by bolo nezákonné," podotkla. Proti falošným obvineniam sa mieni brániť a podobné klamstvá budú podľa jej slov súčasťou podania na súd voči lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi.

NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. Medzi obvinenými sú podnikateľ Peter K., bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír P., príslušník SIS Michal A., bývalý príslušník NAKA Ján K., príslušník Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman K. a bývalý príslušník SIS Martin C., ktorého aj zadržali. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví.

Vyjadrenie premiéra Ľudovíta Ódora

Premiér Ľudovít Ódor deklaroval, že po rozhodnutí prokurátorov a súdov bude konať voči aktérom kauzy Rozuzlenie, či už je to Slovenská informačná služba (SIS) alebo Policajný zbor. Vyhlásil to po piatkovom zasadnutí bezpečnostnej rady v súvislosti so zásahom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a obvinením vedenia tajnej služby a Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Nateraz vyzval politikov na zdržanlivosť a odmietol zastrašovanie orgánov činných v trestnom konaní. Zároveň ubezpečil verejnosť, že Slovensko je právnym štátom.

"V momente, keď na základe dôkazov a faktov dospejú prokurátori a súdy k rozhodnutiu, budem konať voči dotknutým aktérom, či už je to SIS alebo polícia, ktoré spadajú pod kontrolu vlády," deklaroval premiér s tým, že v blízkej dobe by mali súdy a prokurátori rozhodnúť o zákonností konaní. "Nezávislosť polície, prokuratúry a súdov nikam nezmizla. To, samozrejme, neznamená, že si môžu nekontrolovane robiť to, čo chcú," poznamenal. Zdôraznil, že nik nie je nedotknuteľný, ani politici či vysokí štátni úradníci. Verí, že rovnako ako vláda, aj Národná rada SR si je vedomá svojej zodpovednosti smerom k NBÚ.

Predseda vlády zároveň apeloval na verejnosť, aby neverila klamstvám. Odmieta, že by akokoľvek zasahoval do práce polície. Úzka skupina ľudí podľa neho šíri klamstvá a nenávisť s cieľom zneistiť verejnosť a zbierať lacné politické body. "Človek na Slovensku by sa mal pomaly hanbiť, že sa odmieta nechať skorumpovať, že odmieta rozkrádať krajinu. S týmto mentálnym svetom sa nestotožňujem a chcem vás uistiť, že nik vám krajinu neunáša," vyhlásil.
NAKA v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok (17. 8.) obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní. Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Súvisiace články