Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
NAKA hľadala šéfa SIS, obvinené sú dôležité mená bezpečnostných zložiek
Zdielať na

NAKA hľadala šéfa SIS, obvinené sú dôležité mená bezpečnostných zložiek

BRATISLAVA / Policajti z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vo štvrtok 17. augusta od skorých ranných hodín zasahovali v Slovenskej informačnej službe (SIS) a v Národnom bezpečnostnom úrade (NBÚ). Policajti hľadali šéfa SIS Michala Aláča u neho doma, a aj bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. Tí podľa posledných informácií nekomunikujú. Taktiež nekomunikuje ani Roman Konečný z NBÚ. Situáciu sleduje reportér Krimi Andrej Zavřel.

Ako prvý prišiel s informáciou portál Pluska, podľa ktorého malo dnes ráno komando kukláčov prísť k riaditeľovi tajnej služby Michalovi Aláčovi domov. Tam sa ale nenachádzal. Portál informoval, že prehľadávali aj priestory budovy SIS a NBÚ. Podľa zatiaľ dostupných informácií malo dôjsť k zadržaniu viacerých osôb skupiny Oblúk, ktorá sa zaoberala vyšetrovaním možnej trestnej činnosti členov elitného tímu NAKA, konkrétne okolo vyšetrovateľov Jána Čurillu

Poznáme mená obvinených a zadržaných

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci akcie Rozuzlenie vo štvrtok obvinila viacero osôb. Obvinenie piatich ľudí sa týka zločineckej skupiny, ktorá mala sťažiť alebo mariť vyšetrovania korupčných a iných trestných činov, navodzovať dojem manipulácie výpovedí svedkov vyšetrovateľmi, ale aj diskreditovať orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Dve osoby boli obvinené pre zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty. Policajný prezident Štefan Hamran o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.

Medzi obvinenými sú podnikateľ Peter Košč, bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský, príslušník SIS Michal Alač, bývalý príslušník NAKA Ján Kaľavský a bývalý príslušník SIS Martin Ciriak, ktorého aj zadržali. Ďalší dvaja policajti boli zadržaní ako podozriví. Na spoločné konanie bola vec spojená s ďalším prípadom, v ktorom sa vyšetruje zneužívanie právomoci verejného činiteľa z pomsty.

Obvineniu čelí okrem bývalého príslušníka SIS Vladimíra Pčolinského aj príslušník Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Roman Konečný. Podozriví sú z účelového zbavenia sa nepohodlných príslušníkov NBÚ, účelových postavení mimo služby a vytvorenia vopred dohodnutej nepravdivej správy SIS.

Aláč sa o svojom obvinení dozvedel z médií, prerušil preto svoju služobnú cestu

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Aláč sa o svojom obvinení dozvedel z médií. Prerušil preto svoju plánovanú zahraničnú služobnú cestu a vracia sa späť na Slovensko. "Zároveň sa telefonicky spojil s vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a dohodol s ním svoju osobnú účasť na príslušných procesných úkonoch zajtra, to je 18. augusta o 10.00 h," priblížila hovorkyňa. Dodala, že v čase neprítomnosti riaditeľa SIS vykonáva v súlade s poverením riadiace právomoci príslušný námestník Slovenskej informačnej služby. 

NBÚ potvrdil, že príslušníci NAKA boli ráno na podateľni úradu

Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) nebol oboznámený s procesnými úkonmi Policajného zboru. Úrad zároveň potvrdil, že príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) boli vo štvrtok ráno na podateľni NBÚ. "Národný bezpečnostný úrad nebol oboznámený s procesnými úkonmi Policajného zboru. Môžeme iba potvrdiť, že príslušníci NAKA boli dnes ráno na podateľni úradu," uviedol hovorca NBÚ Peter Habara.

Situáciu sleduje reportér Andrej Zavřel

​NAKA zasahovala aj v Malackách

​Podľa informácií TV JOJ ráno NAKA zasahovala aj v priestoroch Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Malackách. Zadržala vyšetrovateľa Michala Višvádera a prehľadávali jeho odparkované auto, ktoré má v areáli ORPZ. Podľa aktuálnych informácií ho aj spolu s Jozefom Khandlom mali prepustiť. Previezli ho do Bratislavy a následne má byť prevezený do Žiliny

​Prezidentka vyzvala Ódora na zvolanie bezpečnostnej rady

Prezidentka zároveň očakáva, že polícia spolu s dozorujúcim prokurátorom v medziach zákona veľmi rýchlo vysvetlia verejnosti okolnosti prípadu a svoj postup. Informáciu zverejnila kancelária prezidenta Slovenskej republiky po rannom zásahu Národnej kriminálne agentúry.

Dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor rozhodne o zvolaní bezpečnostnej rady po tom, ako získa dostatočné informácie. Zdôraznil potrebu zachovať si chladnú hlavu a počkať na vysvetlenie. Zároveň odmietol, že by akokoľvek zasahoval do práce polície. "Až potom, keď aj ja získam dostatočné informácie o situácii, tak sa rozhodnem, do akej miery je potrebné zvolať bezpečnostnú radu štátu k tejto situácii," uviedol premiér.

​​K zásahu NAKA zvolal zasadnutie policajný prezident Štefan Hamran:

Správu budeme aktualizovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy