Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Únia zvládla plynovú krízu: Analytici sa obávajú, že nevníma ekonomickú realitu
Zdielať na

Únia zvládla plynovú krízu: Analytici sa obávajú, že nevníma ekonomickú realitu

BRATISLAVA / Vykurovacia sezóna sa skončila a ceny plynu klesajú. Napriek tomu sú stále niekoľkonásobne vyššie, ako pred energetickou krízou. V porovnaní so Spojenými štátmi nakupujeme v Európe zemný plyn približne šesťkrát drahšie. Európskemu priemyslu preto hrozí strata schopnosť konkurovať zvyšku sveta.

Lacný ruský plyn už takmer netečie a za ten nórsky či dokonca skvapalnený musíme zaplatiť viac. "My LNG plyn dovážame, čo je, samozrejme, nákladné, kým Spojené štáty sú v plyne sebestačné," uviedol ekonóm J&T Banky, Stanislav Pánis. Aj preto bude v Amerike vždy lacnejší. Jeho cenu pre európsky trh totiž dvíhajú i ďalšie náklady. "Ak vezmeme do úvahy skvapalnenie zemného plynu, jeho prepravu a následnú regazifikáciu, tak sa pohybujú zhruba na úrovni 20 eur za MWh," dodal výkonný riaditeľ SPNZ, Richard Kvasňovský. "Vyššie ceny plynu sa premietajú aj do vyšších cien elektriny," vysvetlil analytik INESS, Radovan Ďurana.

Kým Američania využívajú bridlicu, ktorej zásoby máme na niekoľko desaťročí aj v Európe, u nás z ekologických dôvodov tento plyn neťažíme. Za našu zelenosť tak budeme musieť platiť. To, že musíme dovážať drahší plyn je iba jedna časť problému. Za tie zvyšné si ale v únii môžeme sami. Jednou z nich je aj proces dekarbonizácie, teda nahrádzanie fosílnych a jadrových zdrojov energie tými novými, avšak často unáhlene. "Sú finančne a investične náročné a neprodukujú lacnejšiu energiu. To znamená stratu schopnosti európskeho priemyslu," dodal Ďurana. Viacerí analytici ale varujú, že Európska únia si stavia vzdušné zámky bez toho, aby vnímala ekonomickú realitu, čo ju napokon môže aj samú zničiť. "Európa bude úplne marginalizovaný kontinent a stane sa skanzenom, odkiaľ budú všetky firmy odchádzať," uviedol Pánis.

Nateraz to totiž vyzerá tak, že sme chceli byť pre všetkých vzorom, no zjavne nepochopeným. Niektoré z cieľov tak zrejme bude potrebné prehodnotiť, pretože... "Smerujeme k nepeknej európskej budúcnosti," vyjadril sa Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy