Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Lekári z covidového oddelenia: Bola to zlá etapa, no priniesla pozitíva
Zdielať na

Lekári z covidového oddelenia: Bola to zlá etapa, no priniesla pozitíva

BRATISLAVA / Presne v týchto dňoch pred troma rokmi náš štáb s obavami a v ochranných overaloch vstupoval do červenej zóny na pľúcnu kliniku bratislavskej univerzitnej nemocnice v Ružinove. Teraz sme ju navštívili opäť a našli sme tam tých istých zdravotníkov. Tvrdia, že to, čo ich naučila pandémia a v čom sa museli zdokonaliť, dnes pomáha ich pacientom.

"Starší ľudia, ľudia s chronickými ochoreniami, ľudia so slabšou obranyschopnosťou žiaľ stále prichádzajú so zápalom pľúc," uviedol prednosta klinickej pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky SZU, UNB Štefan Laššán. K lepšiemu sa toho ale zmenilo oveľa viac aj vďaka tomu, čím si prešli cez pandémiu.

Zdravotníci popísali, že to stmelilo ich kolektív a situácie, ktoré pri riešení pacientov zažívali, museli riešiť rýchlejšie a s chladnou hlavou. "Kolegovia, ktorí výrazne pomáhali z iných medicínskych odborov, napríklad chirurgického, sú teraz viac podkutí," skonštatoval prednosta Laššán. Úseková sestra pľúcnej JIS-ky v ružinovskej nemocnici Viera Szíjartová vníma ako pozitívum prístup k novej technike. 

Napríklad u mnohých pacientov s dýchacími ochoreniami vedia použiť namiesto umelej pľúcnej ventilácie šetrnejšiu vysokoprietokovú oxygenoterapiu. "Predtým sme mali tri prístroje, dnes ich už máme viac," doplnila primárka kliniky pneumológie SZU a UNB v Ružinove Zuzana Klimentová. Laššán tiež spomenul, že sa naučili lepšie zvládať zlyhávanie dýchacieho systému.

Z tohto oddelenia neodišiel takmer žiaden personál. "Zostali sme takmer všetci s jednou výnimkou,povedala primárka Klimentová. Zmena nastala aj v použití pľúcnej ventilácie doma. "Sú to pacienti s dlhodobými pľúcnymi ochoreniami alebo pacienti s poruchou dýchania v spánku," objasnil Milan Smieško, lekár kliniky pneumológie SZU a UNB. Táto forma liečby umožňuje opustiť nemocnicu skôr.

"V januári musel syn podstúpiť tracheostómiu, nakoľko sa mu zaliala celá ľavá časť pľúc vodou. Bolo to ťažké rozhodnutie, ale aj vzhľadom na jeho diagnózu. ktorou je svalová dystrofia, to bolo nutné urobiť," povedala pacientova matka Blanka, ktorá popísala, ako dnes môže používať pľúcnu ventiláciu aj doma. "Sestričky nás naučili, ako obsluhovať prístroj a cez deň už syn dýcha sám," doplnila matka.

Zdravotníci by chceli využiť aj túto dezinfekčnú bránu, ktorú využívali počas pandémie. "Zaznamenali sme zvýšený výskyt panrezistentných kmeňov baktérií, ktoré sú odolné voči takmer všetkým antibiotikám. Ak by mohlo toto pomôcť, bolo by to výborné,konštatovala primárka Klimentová. 

Ešte nedávno tu bol na JIS-ke jeden spoločný priestor. Dnes je oddelený skleneným prechodom práve preto, aby oddelil pacientov s ťažko liečiteľnými nemocničnými baktériami. "Vďaka tomu dokážeme oddeliť pacientov s nozokomiálnymi nemocničnými kmeňmi, ktoré môžu ohroziť ostatných pacientov,uviedla Szíjartová. Lekárka jednotky intenzívnej starostlivosti UNB Ester Jenigárová doplnila, že pre pacientov je to posun, pretože sú viac chránený.

Iná miestnosť počas pandémie slúžila na dezinfekciu pre personál, teraz tu vzniká nová izolačná miestnosť pre pacientov s covidom. "Covid toho veľa urýchlil a aj napriek tomu, že to bola veľmi zlá etapa, prinieslo to pozitívum v podobe poukázania na diery v systéme," zakončila Jenigárová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy