Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rast cien potravín mierne spomalil. Máme najhoršie obdobie už za sebou?
Zdielať na

Rast cien potravín mierne spomalil. Máme najhoršie obdobie už za sebou?

BRATISLAVA / Zdražovanie zatiaľ nie a nie ustúpiť. A to nielen u nás, ale ani v eurozóne, Európe či vo väčšine krajín sveta. V krajinách platiacich eurom stúpla inflácia aj v apríli. Analytici ale vnímajú jednu pozitívnu vec - ceny potravín, ktorých zdražovanie najviac trápi Slovákov, by mohli začať klesať. Ľudia v uliciach Európy od Humenného, cez Berlín až po Londýn však potrebujú, aby klesali rýchlo a nie pomaly. Všetci totiž melú z posledného.

Inflácia v eurozóne dosiahla v apríli medziročne 7 percent. Najväčší podiel na tom mali opäť potraviny. Vo viacerých mestách Nemecka ľudia už vyšli do ulíc. "Keď som pred rokom šiel do obchodu, dal som za nákup 50 eur. Za to isté teraz zaplatím 80. To je už naozaj veľa," povedal protestujúci v Berlíne.

Veľká Británia už v únii nie je, ale inflácia úraduje aj tam. Ceny potravín v Spojenom kráľovstve rastú najrýchlejšie za posledných 45 rokov. Viacerí privítali takzvané second handové potraviny, kde poživeň nie je síce taká pekná, ale za to je lacnejšia. "Nemôžem si to v bežnom obchode dovoliť. Tento je v poriadku pre bežných ľudí, preto sem chodím," priblížil obyvateľ Londýna.

Pritom ani v Nemecku či Británii nerastú ceny potravín medziročne takým tempom ako u nás. Zmenu potrebujeme čo najrýchlejšie a ideálne hneď, hovoria obyvatelia východného Slovenska, ktorí už s vysokými cenami nevládzu viac bojovať. "Počítame každú korunku, aby sme vyžili," povedala obyvateľka Humenného. "Buď pôjdu rýchlejšie ceny dole alebo platy vyššie, inak sa to nedá," doplnila ďalšia Humenčanka.

Analytici majú pre ľudí bojujúcich s cenami konečne pozitívne správy. Rast cien potravín v eurozóne mierne spomalil. "Videli sme už v aprílových číslach, že napríklad v Nemecku - vo veľkej krajine eurozóny - potravinová inflácia prudšie dupla na brzdu," priblížil Marek Gábriš, hlavný analytik ČSOB.

To najhoršie by už mohlo byť aj za nami. "Celková inflácia v apríli na Slovensku spomalila a rovnaký trend vidíme aj pri potravinovej inflácii," doplnil Gábriš. Naplniť nákupný vozík však stále nebude lacné. Pokles inflácie totiž neznamená, že ceny klesnú, ale len toľko, že nebudú tak drasticky rásť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy