Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri streľbe na základnej škole zastrelil 14-ročný žiak 8 detí. Útok vopred plánoval
Zdielať na

Pri streľbe na základnej škole zastrelil 14-ročný žiak 8 detí. Útok vopred plánoval

BELEHRAD / Deväť ľudí vrátane ôsmich detí zahynulo a ďalších sedem utrpelo zranenia pri stredajšej streľbe na základnej škole v centre Belehradu v stredu 3. mája. Medzi obeťami je aj ochrankár školy. Oznámila to srbská polícia. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Útok si vopred plánoval, mal aj zoznam cieľov

Tínedžer, ktorý v stredu strieľal na základnej škole v srbskom hlavnom meste Belehrad, útok plánoval približne mesiac, uviedla srbská polícia. Šéf belehradskej polície Veselin Milič spresnil, že strelec si urobil náčrty tried a spísal si aj zoznam detí, ktoré plánoval zlikvidovať. Polícia útočníka identifikovala ako 14-ročného Kostu Kecmanoviča. K útoku došlo v štvrti Vračar v centre Belehradu na Základnej škole Vladislava Ribnikara, ktorú atentátnik navštevoval, uviedli srbské médiá.

Polícia dostala telefonát o streľbe na základnej škole Vladislava Ribnikara v centre Belehradu zhruba o 8.40 h. Strelec mal pri útoku použiť zbraň svojho otca. Podľa srbského rádia B92 sa streľba odohrala v učebni dejepisu.

Otec jednej zo žiačok uviedol, že strelec vstúpil do triedy jeho dcéry a vystrelil najprv na učiteľa a následne na spolužiakov. Deti sa snažili skryť sa pod lavice a podľa tamojších predstaviteľov sa väčšine z nich podarilo utiecť cez zadné dvere.

Pri streľbe použil podľa polície zbraň svojho otca

Srbské médiá uviedli, že po čine sám zavolal políciu, ktorá ho zadržala na školskom dvore. Podľa výpovedí žiakov bol strelec "tichý chlapec" s dobrými známkami.

Zranenia utrpeli ďalší štyria žiaci a jeden učiteľ, ktorých hospitalizovali. Stav jednej žiačky a učiteľa je pritom podľa nemocničných zdrojov vážny. Ministerka zdravotníctva Danica Grujičičová na tlačovej konferencii uviedla, že žiačka má strelnú ranu na hlave a jej stav je kritický.

Vláda v tejto súvislosti vyhlásila v krajine trojdňový štátny smútok, ktorý bude v platnosti od 5. do 7. mája. Sústrasť v súvislosti s tragickým incidentom vyjadril Srbsku aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, píše agentúra DPA. Borrell označil streľbu za "veľmi smutnú udalosť".

Podľa polície bol strelcom žiak školy narodený v roku 2009. Polícia ho zadržala v areáli školy. Medzi zranenými je šesť detí a učiteľka. 

Masové streľby sú v Srbsku a v regióne Balkánu veľmi zriedkavé, v školách sa za uplynulé roky neodohrala žiadna. K poslednej takejto streľbe došlo v dedine v strednej časti Srbska v roku 2013, keď vojnový veterán zastrelil 13 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy