Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Deťom chýba pohyb, problémy majú aj na telesnej výchove
Zdielať na

Deťom chýba pohyb, problémy majú aj na telesnej výchove

BRATISLAVA / Mnohým deťom chýba prirodzený pohyb, čo sa odzrkadľuje na zníženej výkonnosti. Urobiť na telocviku napríklad kotúľ tak u nich vzbudzuje odpor a strach. Zabehnúť niekoľko sto metrov zas nezvládajú kvôli kondičke, a tak často hľadajú zámienku, ako sa hodine telesnej výchovy vyhnúť.

"Keď niekto neabsolvuje matematiku, to učivo si musí dobrať. Ale pohyb sme si ako spoločnosť povedali, neriešime to. To vnímam ako zásadný problém," priblížil Martin Dovičák, odborný asistent KTVŠ FMFI Univerzity Komenského. Nedostatočný pohyb súčasných detí spôsobil, že na hodinách telesnej výchovy majú najmä problémy s vytrvalosťou a motorikou. "Zručnosti, ktoré sa deti učili bežne či už na lúkach alebo predtým pracharom na sídlisku, dnes tie zručnosti deti nemajú," uviedol Viktor Bielik, dekan FTVŠ Univerzity Komenského.

"Niekedy boli aj oveľa zdatnejšie - nielen fyzicky, ale aj psychicky. Vedeli tie prekážky s ľahkosťou prekonávať. Dnešné deti sa veľmi trápia," priblížila Silvia Tormová, učiteľka telesnej výchovy. "Bol limit, že my sme museli zabehnúť za 12 minút 3 kilometre, dnešní študenti to nemusia," doplnil Bielik.

To isté platí aj v gymnastike pri zostavách na kruhoch či na hrazde. Upúšťa sa postupne aj od hodnotiacich tabuliek, ktoré treba splniť, pretože limity, ktoré boli stanovené, by dnešné deti poväčšine nezvládli. "Oveľa lepším spôsobom hodnotenia je porovnávať žiaka v čase. To znamená, že ak ho už otestujeme, tak porovnáme jeho výkon z minulosti s tým dnešným," uviedol Dávid Zeman, atletický tréner a autor portálu Telocvikari.sk. 

Aby deti nemali k pohybu taký odpor, začať treba doma. Porozprávajte sa s nimi a zistite, čo ich baví. Tak ako to spravil Martin. "Moje deti baví kresliť. Tak dajme tomu, že za jedno nakreslenie urobí 10 drepov." Druhé baví hádzať si kockou, no tak si hodí kockou a to zadanie nechám na nich," priblížil Dovičák.

V školách sa hýbať dá aj pri výučbe iných predmetov formou prechádzky či pobytom vonku. Samotná telesná sa dá spestriť novými športami a pomôckami. "Parkour sa u detí teší veľkej popularite a touto modernou formou gymnastiky deti cvičia a zdokonaľujú sa v gymnastike," priblížil Zeman.

"Viac hodín telesnej výchovy by som pridala. Predsa len 7 hodín sedieť v škole a iba hodinu - dve sa hýbať za týždeň je málo," povedala Timea Študencová, krasokorčuliarka a študentka telesnej výchovy.  Umelá inteligencia za vás napíše esej, pomôže vyrátať kvadratickú rovnicu, no hýbať sa zatiaľ musíte sami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy