Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čo všetko nosíme domov na topánkach?
Zdielať na

Čo všetko nosíme domov na topánkach?

BRATISLAVA / Viete čo všetko počas dňa nazbierate na svoje topánky a s čím potom prichádzate do svojich bytov a domov? Našťastie sa u nás vyzúva, zato v Amerike, či Austrálii nie. Podľa jednej americkej štúdie sa takto do domácností dostávajú nielen patogény, ale aj toxické látky. Odborníci preto odporúčajú vyzúvať sa už pred vstupom do bytu. Iní si ale myslia, že s hygienou to nie je potrebné preháňať, aby sme si neprivodili alergie.

Keby sme sa pozreli na podrážky našich topánok lupou či dokonca mikroskopom, mohlo by to byť desivé aj nechutné. "Najčastejšie baktérie, s ktorými sa môžeme stretnúť sú tie, ktoré živočíchy vylučujú z tráviaceho traktu. Escherichia coli, koliformné baktérie, pneumokoky, streptokoky, stafylokoky," vysvetlil Albert Breier z Ústavu biochémie, výživy a ochrany zdravia FCHPT. V skratke, na podrážke topánok môžu byť baktérie, huby, plesne, vírusy, parazity, hmyz, biologické látky. "Vieme doniesť aj všelijaké chemické látky," dodal Breier.


V tejto súvislosti americkí vedci vo svojej štúdii skúmali 35 krajín vrátane Slovenska a zistili, že na topánkach si do bytu nosíme celú vzorku toxických látok, ako je arzén, kadmium či olovo. Ale aj rôzne pesticídy a patogény, či tzv. super baktérie. "Baktérie, ktoré sú rezistentné na viaceré antibakteriálne látky," vysvetlil Breier. Podľa štúdie asi tretina špiny v byte prichádza zvonku na podrážkach. To je v prípade, že sa obyvatelia nevyzúvajú, ako napríklad v Austrálii alebo v Spojených štátoch bežné. Na Slovensku sa vyzúvame, dôvodom je poriadok. Viacerí odborníci odporúčajú pred vstupom do bytu vyzúvať sa, ale zároveň nechať topánky vonku pred dverami. Toto už u nás nie je zvykom, topánky si berieme dnu. A takto je to zrejme celkom v poriadku. "Nemyslím si, že by sme mali chodiť po byte v topánkach, s ktorými sme boli vonku. Ale robiť prehnanú hygienu je nezmysel, je to nezdravé," uviedol Breier.

Na druhej strane, sterilný byt neprospieva nášmu imunitnému systému a v konečnom dôsledku ani nášmu zdraviu. "Ruka v ruke s hygienou prostredia narastajú alergie," dodal Breier. Imunitný systém potrebuje dennodenný tréning s patogénmi a stretávať sa s baktériami, inak začne ničiť vlastné bunky. "Ľudia, ktorí nie celkom dbajú na hygienu, lepšie znášajú alebo nedostávajú ochorenia," uviedol Breier.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy