Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Od smrti ho delili centimetre: Turista porušil návštevný poriadok
Zdielať na

Od smrti ho delili centimetre: Turista porušil návštevný poriadok

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári z Vysokých Tatier pomáhali dvom nezodpovedným turistom. Jeden sa vybral posilnený alkoholom po zotmení na Sliezsky dom a nevládal pokračovať. Druhý zase porušil návštevný poriadok. Vybral sa do Monkovej doliny a od smrti ho delili centimetre.

V pondelok, 1. mája, boli v poobedných hodinách záchranári HZS upovedomení náhodnými turistami v Monkovej doline, že počujú niekoho volať o pomoc, ale nikoho nevidia. Letka Ministerstva vnútra SR bola práve na popradskom letisku, a tak na jej palube smerovali horskí profesionáli do Monkovej doliny. Chceli mať istotu, že nejde o planý poplach.

Zo vzduchu lokalizovali uviaznutého turistu, ktorý sa pravdepodobne pošmykol na chodníku a zastavil sa tesne nad roklinou Rigeľského potoka. ​Poliak stál len na 30 centimetrovej skalnej platni, stačilo málo a bol by mŕtvy. "Spadol tam z chodníka, šúchal sa cez kosodrevinu a mal veľké šťastie, že sa zastavil na asi 30 centimetrovej rímse," priblížil Rastislav Goriščák, záchranár Horskej záchrannej služby Vysoké Tatry.

Jeden chybný pohyb a mohol padať ďalších 30 metrov. Horský záchranár sa priamo k nemu spustil z paluby vrtuľníka. Zaistil ho a dostal od bezpečia. Poliak v týchto miestach nemal čo robiť. "Porušil návštevný poriadok, keďže chodník v Monkovej doline smerom do Širokého sedla je v tomto čase uzavretý," doplnil Goriščák.

Ďalší turisti sa opití vybrali na Sliezsky dom

Horskí záchranári pomohli aj ďalšiemu nezodpovednému a podguráženému turistovi. Ten sa vybral s podobne posilneným kamarátom z Tatranskej Polianky na Sliezsky dom. "Keďže boli veľmi potužení alkoholom, tak jeden z dvojice ešte vládal vyjsť na Sliezsky dom, ale druhý už nebol schopný pohybu," uviedol Goričák. Jeden z dvojice vyšiel na Sliezsky dom, ale kamaráta sa nedočkal, a tak zavolal pomoc. 

Horskí záchranári našli podguráženého výletníka na turistickom chodníku. Tvrdil im, že pomoc nepotrebuje. "Nedostal by sa odtiaľ, lebo bola totálna tma a nemal žiaden svetelný zdroj - nemal pri sebe ani mobil, ani čelovku," povedal Goriščák. Posilnený alkoholom by muž v teréne bez pomoci záchranárov pravdepodobne neprežil. "Ak by tam ostal do rána, mohlo by dôjsť k podchladeniu alebo zamrznutiu," potvrdil Goriščák.

Hovorí sa, že všetko s mierou. No v horách určite toho alkoholu menej alebo vôbec, pretože smrť s ním prichádza oveľa skôr. "Chvíľkový pocit je síce hrejivý, ale následné rozšírenie ciev má presne opačný efekt a oveľa skôr dochádza k podchladeniu a omrzlinám," uzavrel Goriščák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy