Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nasledujúcej vykurovacej sezóny sa báť nemusíme, tvrdí Hirman
Zdielať na

Nasledujúcej vykurovacej sezóny sa báť nemusíme, tvrdí Hirman

BRATISLAVA / Zásoby plynu sú pripravené na nasledujúcu vykurovaciu sezónu. V uplynulých dňoch objem zásob v zásobníkoch štátnej akciovej spoločnosti Nafta prekročil hranicu 2 miliárd kubických metrov plynu. V utorok, 2. mája, o tom na tlačovej konferencii informoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman s generálnym riaditeľom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Miroslavom Kullom.

"Pripravenosť v zásobách plynu je na takej úrovni, že sa nemusíme obávať už ani tej nasledujúcej vykurovacej sezóny," uviedol Hirman. Dodal, že ak sa do objemu zásobníkov Nafty zarátajú aj zásoby v zásobníku v Dolných Bojanoviciach na Morave, ktorý vlastní a spravuje SPP - distribúcia, v súčasnosti máme objem zásob presahujúci 2,5 miliardy kubických metrov plynu, pričom jeho ročná spotreba je okolo piatich miliárd kubických metrov. "Patríme medzi tri krajiny EÚ, ktoré majú najlacnejšie ceny plynu pre domácnosť," dodal Hirman.

Aktuálne má podľa Hirmana Západoslovenská energetika (ZSE) u domácich prevádzkovateľov zásobníkov naplnené svoje zásoby na 56 percent. K 1. októbru sa plánuje stav zásob slovenských zásobníkov na úrovni 100 percent, pričom ZSE ma už tento plyn zakúpený.

Kulla uviedol, že SPP má 70 percent ročného objemu plynu SPP z diverzifikovaných zdrojov a 50 percent z vlastných zásob. "De facto budeme mať 120 percent ročnej spotreby plynu, takže sa vieme zaobísť úplne bez ruského plynu," uzavrel Kulla.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy