Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Bezplatné dlhové poradenstvo pomôže rodinám s exekúciami
Zdielať na

Bezplatné dlhové poradenstvo pomôže rodinám s exekúciami

BRATISLAVA / Podľa údajov z Eurostatu žijú státisíce obyvateľov Slovenska na hranici chudoby alebo si nemôžu dovoliť základné veci pre domácnosť. Ľahko sa preto môžu ocitnúť v dlhoch. V takom prípade môže pomôcť Úrad bezplatného dlhového poradenstva a v ňom traja odborníci – právnik, ekonóm a psychológ.

Ak sa ľudia ocitnú vo finančnej tiesni, mnohí sa často nevedia brániť pred hroziacimi problémami. Našťastie pre nich existuje úrad, ktorý im poskytne nielen právnu, ale aj ekonomickú a psychologickú pomoc. Z údajov Eurostatu vyplýva, že 12 percent obyvateľstva sa nachádza pod hranicou chudoby. Ďalšie 4 percentá má nízku pracovnú intenzitu, čo znamená, že pracujú iba pätinu z času, ktorú by reálne mohli.

Viac ako 5 percent ľudí si nemôže dovoliť základné položky pre domácnosť. "Potenciálne niekoľko stoviek tisíc domácností na Slovensku je takých, ktorí môžu mať problémy s dlhmi a môžu byť našimi klientmi," uviedol Peter Daniel, právny a ekonomický expert bezplatného dlhového poradenstva. 

Pani Lucia vychováva autistického syna Samka. Pred vyše 6 rokmi, keď mal 11 rokov, dostali rodičia dotácie od úradu práce na nákup auta, počítača a softvéru. Otec však peniaze spreneveril a na syna bolo vystavené exekučné konanie. Lucii nevedeli pomôcť ani orgány činné v trestnom konaní a tak zvažovala, že synovi vyhlási osobný bankrot. "Lenže potom vznikol zvrat v tomto. Stiahli exekúciu, prezidentka SR nám dala výnimku, nie z právneho, ale morálneho hľadiska," dodala mama autistického chlapca Lucia. 

Pani Lucie sa ujal Úrad bezplatného dlhového poradenstva, ktorý sídli skoro v každom meste, kde sa nachádza aj úrad práce. "Máme tri typy odborníkov, to znamená právnika, ekonóma a psychológa, ktorí vedia týmto ľuďom pomôcť a ktorí vedia vyvážiť tú výhodu, ktorú majú veritelia a vymáhači," vysvetlil Ladislav Šutý, manažér bezplatných dlhových poradní. 

Aj pani Lucia pri konzultáciách priniesla potrebné dokumenty, ktoré pomohli odborníkom nájsť riešenie pre jej problém. Pochvaľuje si ústretovosť úradníkov a aj pretrvávajúci záujem odborníčky, ktorá jej bola pridelená. "Nielenže sa postarajú o tú jednu vec, ale vás tak naučia do toho života, aj poradia. Stále spolupracujú. Stále chce vedieť, ako som dopadla, že či všetko ide," doplnila pani Lucia. 

Aby ste sa pri splácaní nedostali do ešte väčších problémov, dajte si pozor na duplicitné splátky alebo dvojité exekúcie, ktoré sa v poslednom čase rozmohli. "Niektorí ani nevedia, že splácajú pôvodnému veriteľovi a novej nejakej inkasnej spoločnosti. Ten istý dlh dvakrát, lebo si tam jednoducho zabudli vypnúť trvalý bankový príkaz," povedal Šutý. 

Väčšina ľudí, ktorá potrebuje pomoc, sa hanbí o svojom probléme rozprávať, no práve psychológ im pomôže k väčšej otvorenosti. "Nie sú nikým odsudzovaní, pretože pre nás je to človek, ktorý potrebuje pomoc. Nie je našou úlohou pozerať sa na neho, čo urobil doteraz, ako sa správal, aké chyby v živote urobil, ale z tých chýb mu práve pomôcť von," uzavrela prezidentka Slovenskej komory psychológov Eva Klimová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy