Zatiahnuté, dážď
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Bratia sa venujú farmárčeniu, no iba jeden môže robiť syr
Zdielať na

Bratia sa venujú farmárčeniu, no iba jeden môže robiť syr

VELIČNÁ / Dve malé rodinné farmy dvoch bratov vo Veličnej na Orave. Každý z nich pracuje 14 hodín denne vrátane sviatkov. Rozdiel je v tom, že jeden brat chová ovce a druhý kravy. Obaja ich chovajú na mlieko. Ovčiar však môže mlieko spracovávať na mliečne výrobky. No jeho brat, ktorý chová kravy, môže predávať iba surové mlieko. Pritom práve mliečne výrobky sú finančne zaujímavé a malým farmárom umožňujú prežiť.

Nie je mlieko ako mlieko. Jeden z bratov môže vyrábať syr, druhý nie. "Pozastavujeme sa nad tým viacerí, prečo mlieko a mlieko. Ja mám registrovaný predaj mlieka, nemôžem ho však spracovať. Nie som sám, takýchto farmárov je veľa," povedal chovateľ kráv Miroslav Kluka. Michal chová so svojou celou rodinou 200 oviec. Popritom v tejto unimobunke vyrába syr a výrobky z neho a predáva z okienka. "Z mlieka by som nedokázal vyžiť, bez produkcie nedokážeme vyžiť," doplnil Michal Kluka, ktorý vyrába aj výrobky z mlieka. 

Ak vyrobí syr, zarobí minimálne dvojnásobne ako pri predaji surového mlieka. Aj jeho brat by chcel vyrábať syry a iné produkty z kravského mlieka. "Nemá význam predávať surové kravské mlieko, je určite lepšie ho spracovať a s pridanou hodnotou dostať na trh, do stánkov, do školských jedální," opísal Miroslav. Tvrdí, že úrady pozerajú na spracovateľa ovčieho mlieka a spracovateľa kravského mlieka inak. Podľa neho na spracovateľa ovčieho mlieka stačí salašnícky spôsob výroby. Avšak farmári so spracovaním kravského mlieka chcú fungovať podobne ako salaš.

"Celý systém bol v minulosti nastavený na veľké mliekarne. Ale my, keďže to robím ja, manželka a syn, tam by to nebolo nutné. Túto problematiku so združením vlastníkov a rodinných fariem Slovenska riešime už 4 roky. Tu treba robiť zmenu alebo vymyslieť iný systém," doplnil Miroslav. Zdá sa, že ľady sa čoskoro pohnú. "Chcem, aby čím skôr bola jeho prevádzka schválená, aby mohol vyrábať a predávať. Pošlem tam kolegov, aby mu poradili, aby už mal na pokoji prevádzku," vyslovil sa šéf veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. A možno sa takto otvoria dvere aj iným spracovateľom kravského mlieka, ktorí by nespracovávali denne napríklad 15-tisíc litrov kravského mlieka ako vo veľkej mliekarni, ale len v rámci rodiny napríklad 200 litrov mlieka denne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy