Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ceny pohonných hmôt by teoreticky ešte mohli klesnúť. V hre je aktuálne nižšia spotrebná daň
Zdielať na

Ceny pohonných hmôt by teoreticky ešte mohli klesnúť. V hre je aktuálne nižšia spotrebná daň

BRATISLAVA / Hádky, naťahovačky, osočovania a výsledok nikde. Takto vyzerá snaha našej vlády o čiastočné zníženie vysokých cien pohonných hmôt. Koalícia sa už aspoň zhoduje na tom, že zdaní Slovnaft. SaS ale chce, aby sa potom znížili ceny na samotných pumpách. Nižšia DPH na pohonné hmoty je už asi mimo hru. Najnovšie by to mohla byť nižšia spotrebná daň.

Minulotýždňový návrh strany SaS na zníženie DPH pri pohonných hmotách odmieta minister financií Igor Matovič s tým, že nám to Brusel nedovolí. Koalícia sa nevie zhodnúť ani na tom, či Matovič eurokomisiu oslovil. "Je možné, že s to nepodarí, ale teda treba sa o to pokúsiť, minister financií ani nechce," hovorí predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič (SaS). "Je to pravda, minister Matovič kontaktoval Brusel," tvrdí predseda výboru pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO). 

U nás to bude tým pádom asi pasé, túto výnimku si ešte minulý rok vydupali poliaci. Maďari zastropovali ceny pohonných hmôt, ale už len pre svojich. Česi budú mať onedlho nižšiu spotrebnú daň a touto cestou sa vyberú aj Nemci. Je to dobrý nápad aj podľa bývalého ministra financií. "Hlavne teda by sa to prejavilo na benzíne a nafte," hovorí podpredseda výboru pre financie a rozpočet Ladislav Kamenický (SMER-SD). 

Na prvý pohľad to vyzerá, žeby mohlo v tomto smere prísť k zhode naprieč koalično-opozičným spektrom. "Daň, ktorá sa vyberie, ako ropná daň, vlastne o to sa znížia príjmy štátu zo spotrebnej dane a beneficientom bude občan, ktorý bude mať nižšie ceny palív," tvrdí Viskupič. "Určite treba o tom rokovať, len ten návrh musí byť taký, aby bol príčetný," hovorí Kremský. Kým to ale bude príčetné a zhodne sa na tom celá koalícia, Slováci budú oproti iným štátom ešte trpieť a natankujú veľa drahšej nafty a benzínu, ako by museli.

Netrpia ale len bežní ľudia, ale aj opozícia. Predstavte si, žeby ste mali v parlamente tromfnúť hádky súčasnej koalície. "Koalícia si vystačí úplne sama, hádajú sa medzi sebou. Nie sú schopní riadiť tento štát," hovorí Kamenický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy