Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štáb TV JOJ na Ukrajine: Mariupoľské divadlo je symbolom ukrajinskej tragédie. Stretli sme sa s jeho riaditeľkou
Zdielať na

Štáb TV JOJ na Ukrajine: Mariupoľské divadlo je symbolom ukrajinskej tragédie. Stretli sme sa s jeho riaditeľkou

UKRAJINA / Jedným zo symbolov ruskej agresie na Ukrajine sa stalo aj zbombardované divadlo v Mariupoli. Satelitná snímka, na ktorej vidieť dva veľké nápisy "DETI", obletela v polovici marca celý svet. Nám sa podarilo nájsť riaditeľku mariupoľského divadla, ktorá pricestovala na západ Ukrajiny. V exkluzívnom rozhovore pre televíziu JOJ povedala aj to, že v troskách zničenej budovy zostali nielen všetky kostýmy a kulisy, ale aj časť jej života.

"Moji priatelia herci vyliezali z tých trosiek po telách tých mŕtvych ľudí, vyhrabávali sa spod ruín, ale prežili," hovorí riaditeľka zbombardovaného divadla  Ľudmila Kolosovyč. "A ja som vtedy pochopila, že určite už nikdy nebudem pracovať v divadle. Spolu so zbombardovanou budovou sa zrútil aj môj celý život," dodala Kolosovyč. 

V budove sa ukrývalo asi 1200 ľudí

Snímky, na ktorých vidieť veľké nápisy DETI obleteli celý svet. "To bol nápad zamestnancov divadla, bielou farbou napísali veľkými písmenami deti, mysleli si, že si tým zaistia bezpečie," tvrdí Kolosovyč. 

Mariupoľské činoherné divadlo nieslo do roku 2015 názov Ruské divadlo, neskôr ho premenovali na Donecké. Repertoár tvorili hry v ruštine, aj ukrajinčine. Mohutná stavba má vyše 60 rokov, kapacitu 800 divákov a obrovské podzemné priestory. "Preto sa do divadla prišli skryť aj naši diváci, Mariupoľčania, tí boli na prvom, druhom a treťom poschodí. Spali na podlahách, tam, kde bolo miesto," hovorí Kolosovyč. 

V budove zahynulo vyše 300 ľudí 

Ruské bomby budovu zruinovali a vyše 300 ľudí tam zahynulo. Avšak divadlo, to nie sú múry ani pozlátené ornamenty na balkónoch. Ľudmila vie, že ho tvoria úžasní ľudia a preto obvoláva všetkých hercov, zvukárov a režisérov, ktorí sa po útokoch na Mariupoľ rozpŕchli po Ukrajine. "Tu na Zakarpatsku začíname od nuly, nemáme vôbec nič. Budeme skladať nový repertoár, šiť nové kostýmy, vyrábať nové kulisy," hovorí Kolosovyč. 

Počas nášho nakrúcania prebiehala skúška hercov zakarpatského divadla

Už o niekoľko dní sa o toto javisko budú deliť. "No budeme sa snažiť pracovať takto pod jednou strechou. Vyčleníme pre nich kancelárie a scénu, svetlá, zvukovú techniku budeme používať spoločne," uviedol umelecký riaditeľ Zakarpatského MUZ-Dram divadla Vasiľ Marjuchnič. 

Riaditeľka mariupoľského divadla je herečkou, režisérkou a zaslúžilou umelkyňou Ukrajiny. Na javisku stojí od svojich 15 rokov a hrala rôzne postavy. Teraz sa drámy z javiska presunula do jej skutočného života. "Veľmi by sme potrebovali nejaké povzbudenie, nový impulz. Radi by sme spolupracovali aj so slovenskými divadlami, myslím, že by nám to dalo silu," hovorí  Kolosovyč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy