Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stalin: Namiesto básnika tyran a diktátor. Porovnávajú ho s Putinom
Zdielať na

Stalin: Namiesto básnika tyran a diktátor. Porovnávajú ho s Putinom

GRUZÍNSKO / Pre okupáciu Ukrajiny, svetové médiá prirovnávajú Putina k najkrutejším vládcom svetových dejín. Popredné miesto na tomto zozname zastáva aj sovietsky vládca Stalin. Narodil sa v Gruzínsku, ktoré navštívil reportér TV JOJ Michal Rybanský.

Jedna z najväčších postáv minulého storočia sa narodila v mestečku Gori v chudobnej rodine, kde bolo násilie na dennom poriadku. Stalin si naň spomenul aj potom, keď už roky stál na čele Sovietskeho zväzu. Stalin sa opýtal matky: "Prečo si ma bila, keď som bol dieťa?" A ona mu odpovedala: "Keby som ťa nebila, nebol by si dnes cár alebo kráľ, či čo to vlastne si“. Uviedol reportérovi TV JOJ turistický sprievodca Amrazi. 

V mladosti nesníval o politickej kariére

V prvopočiatkoch sa Stalin profiloval ako nádejný básnik, neskôr sa ale z neho stal jeden z najkrutejších politikov 20. storočia. "Študoval na seminári a zároveň sa zaradil medzi veľkých revolucionárov, za čo ho sedemkrát poslali do väzenia. Šesťkrát sa mu podarilo utiecť," hovorí sprievodkyňa v múzeu Tanja. 

Po Leninovej smrti strhol na seba všetku moc

Postupne začal likvidovať skutočnú i domnelú opozíciu. "Väznice praskali vo švíkoch. Niektorých zastrelili bez súdu, iných poslali do väzenia na Síbíri, ktoré sa podobalo na koncentračné tábory. Mnohí sa nikdy nevrátili domov," hovorí Tanja. 

Čím dlhšie bol Stalin pri moci, tým viac stúpala jeho paranoja

Dôkazom je pancierový vlak, ktorý bol počas II. svetovej vojny pre neho najbezpečnejší spôsob dopravy. Nielen na tú dobu luxusne vybavený vozeň, ale aj Stalinovo múzeum dodnes láka návštevníkov z celého sveta. "Je fajn vidieť to na vlastné oči, ale súčasne je to trochu schizofrenický pocit, lebo vieme, že išlo o jedného z najväčších masových vrahov v histórii ľudstva," tvrdí turista zo Slovenska Juraj. "Bol to tvrdý vládca, ktorého rozhodnutia boli raz správne, inokedy nie. Je príkladom vodcovstva, niekedy až príliš krutého," uviedol návštevník z Indie Rama Krišnan. 

Na obrazoch a fotkách musel vždy vyzerať dokonale

Preto médiá takmer nikdy neukázali jeho kratšiu ruku a jazvy na tvári po kiahňach. "Mal veľkú charizmu a špecifické ciele, ktoré chcel dosiahnuť, no spôsob, akým to chcel urobiť, bol nesprávny," hovorí obyvateľka Gruzínska Keto Medulašvili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy