Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Západu sa Slovensko priblížilo cenami, nie platmi
Zdielať na

Západu sa Slovensko priblížilo cenami, nie platmi

BRATISLAVA / Prestali sme dobiehať západ. Teda ceny také máme, ale inak sme pekne pozadu. A to ešte len budeme, keď sa rýchlo nespamätáme - varuje Národná banka slovenska. Jej štúdia o našej krajine hovorí za všetko.

Štúdia Národnej banky Slovenska je pomerne katastrofická. Slovensko ak nechce skončiť na smetisku dejín EÚ, musí na sebe akútne popracovať. Tridsať rokov trvalo, aby sme západ dobehli na 70% a tam sme sa zastavili. Teda ceny už máme západné, ale platy nie.

Za posledných 15 rokov neprišlo k žiadnym významným reformám a pomocou daňových úľav čakáme na omrvinky západu. "Možno sem niekto príde, možno tu niečo preinvestuje, a preto že máme lacnú a relatívne kvalifikovanú pracovnú silu," konštatoval viceguvernér NBS, Ľudovít Ódor. Líder opozície Peter Pellegrini, ktorý bol súčasťou vlády Smeru - SD, ktorá vládla de facto 12 rokov kritiku analytikov vníma takto. "Aby sme mali každú chvíľu nejaké reformy, to tiež nie je dobré." 

Výsledkom toho je však zlý vzdelávací systém, veľké regionálne rozdiely, oveľa horšie zarábajúce ženy ako muži, nízka miera recyklácie, či zdravotníctvo v katastrofálnom stave, napriek tomu, že zhltne veľa peňazí. NBS preto vyzýva vládu na tvrdý reštart Slovenska. "Zamerať sa viac na  vzdelávanie, inovačný potenciál, vytvárať klastre medzi verejnou psrávou a súkromným sektorom. Mať také zmýšľanie 21. storočia, by som povedal," vyjadril sa viceguvernér Ódor. Na to by mal poslúžiť aj Národný plán obnovy, na ktorý nám dá Brusel v rýchlom čase 6 miliárd eur. Viaceré kritické oblasti aj zahŕňa. Analytici však rovnako ako prezidentka upozorňujú. "V príprave stratégii koncepcií a akčných plánov sme oveľa lepší ako pri ich implementácii a realizácii v praxi," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. 

Zatiaľ sme na tom ešte horšie ako pred pandémiou a máme historicky najvyšší dlh. Minister financií nepovedal presne ako von z kaše, ale prezradil, že potrebuje dve a pol miliardy na novú prorodinnú politiku. Kde ich chce získať zatiaľ nepovedal.

Zatiaľ zostávame závislí od štyroch veľkých automobiliek, ktoré ťahajú našu ekonomiku. Tie však onedlho budú potrebovať stále múdrejších ľudí, pre sofistikovanejšie autá. Národná banka preto varuje, veľké automobilky to jedného dňa môže u nás prestať baviť a my môžeme dopadnúť veľmi zle. "Stalo sa to aj iným krajinám, že jedného dňa precitli a fuč," povedal ekonóm Michal Horváth. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy