Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Matovičova prorodinná reforma má konkurenciu. SaS prišla s vlastným návrhom
Zdielať na

Matovičova prorodinná reforma má konkurenciu. SaS prišla s vlastným návrhom

Archívne video

BRATISLAVA / Ak by minister financií Igor Matovič (OĽaNO) rokoval o daňovo-odvodovej reforme s opozíciou, bolo by to porušenie koaličnej zmluvy. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal koaličný poslanec Peter Cmorej (SaS). Zároveň nevylúčil, že spomínaná reforma môže spustiť ďalšiu koaličnú krízu.

Podpora rodín je zjavne in, ani nie 24 hodín po tlačovke Igora Matoviča na Úrade vlády si svoju urobili koaliční partneri z SaS v parlamente.

Súčasná materská dávka, rodičovský príspevok a tehotenská dávka by sa podľa SaS mali zlúčiť. Reforma by si vyžiadala približne 343 miliónov eur. 75 % chcú liberáli získať z eurofondov. Táto reforma by mala byť lacnejšia ako Matovičova, ktorú vyrátal jej tvorca na 2 a pol miliardy.

"Sme krajina, ktorá je pred infarktom verejných financií. Nevidíme možnosť, že by tadiaľto cesta viedla," vyhlásil na tlačovej konferencií Peter Cmorej z SaS.


Matovičov návrh hovorí o 200 eurách na dieťa počas osmnástich rokov jeho života u pracujúcej matky a 100 nepracujúcej. Kde chce na to vziať v stredu neupresnil ani po viacerých otázkach.  "Keď nechcete ísť touto cestou, ja tu prepáčte nebudem zabíjať čas," povedal Matovič novinárom.

Vyzerá to zároveň tak, že majú v koalícii opäť slušný chaos. Na návrh liberálov reagoval Matovič takto: "Prvýkrát som to počul, lepšie povedať, prečítal som si len nadpis. Vôbec neviem o čo ide." 

Svoju vlastnú tlačovku s podporou rodiny nezvolali Sme rodina, pod ktorých patrí práve ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny. Šéf hnutia Kollár to poňal pragmaticky. So slovami, že si na Matoviča zvykol, a že nečaká novú koaličnú krízu. "Nevidím dôvod robiť búrku v šerbli za blbosť," okomentoval Boris Kollár.


Liberáli sa s Matovičom nezhodnú ani na nápade Matoviča o rovnakej dani pre živnostníkov a zamestnaných. "Remeselník a podobne, pre neho tie paušálne výdavky  60%, sú veľmi blízke tomu, čo by vykázal ako skutočné výdavky," uviedol expert na dane a odvody Jozef Mihál.

Líder mimoparlamentnej strany Hlas-SD vníma novovzniknutú situáciu takto: "Igor Matovič začal volebnú kampaň. Toto je jeden z jeho nástrojov. Možno plánuje opustiť túto koalíciu ako hrdina." Pellegrini na druhú stranu úplne nevylúčil podporu daňovo-odvodovej reformy. Musel by ju však vidieť. "Pokiaľ nám odborne preukáže, akým spôsobom je možné financovať túto reformu," dodal Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy