Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Súčasťou výbavy policajtov bude aj paralyzér. Nesprávne použitie môže ohroziť život
Zdielať na

Súčasťou výbavy policajtov bude aj paralyzér. Nesprávne použitie môže ohroziť život

BRATISLAVA / Do zoznamu účinných obranných prostriedkov nepochybne patrí aj paralyzér. Bude súčasťou najnovšej policajnej výzbroje. Odborníci však upozorňujú na to, že jeho nesprávne použitie môže človeka ohroziť na živote.

Fungovanie paralyzéru je jednoduché - vložíte batériu, ak nie je už vnútri a stlačíte spúšť. Pri použití je jedno dôležité ale. "Tým, že je tu vysoké napätie, môže paralyzér u slabších alebo chorých jedincov spôsobiť zranenie alebo zástavu srdca, pokiaľ sa použije nesprávnym spôsobom," vysvetli Peter Kubík, odborník na obranné prostriedky. 

Jeden taký prípad evidujú v Kežmarku. Muž použil paralyzér ako útočnú zbraň. Predavačku v obchode napadol a spôsobil jej zranenia. Policajti muža zadržali a momentálne je vo väzbe a hrozí mu niekoľkoročné väzenie. "Trestné činy, ktoré sú spáchané s takými elektrickými zbraňami ako paralyzér môžu byť o to nebezpečnejšie ak napádané osoby majú zdravotné ťažkosti," konštatoval riaditeľ Okresného riaditeľstva policajného zboru v Kežmarku, Pavol Gaborčák. 

Paralyzéry sú ale vo všeobecnosti považované za veľmi účinné obranné prostriedky. Stanú sa súčasťou policajnej výzbroje. "Je to dobrý medzistupeň pred použitím zbrane," uviedol riaditeľ OR PZ v Kežmarku, Pavol Gaborčák. Policajné paralyzéry budú silnejšie, preto policajti absolvujú školenie. " Sú zamerané jednak na technické použitie policajtov týchto zariadení a taktiež na vhodnosť, aby policajti vedeli v akých situáciách môžu takéto zariadenia použiť," doplnil Gaborčák. Pre laickú verejnosť sú k dispozícii menej silné paralyzéry, ktoré si stále plnia obrannú funkciu a môžu byť užitočné. "Keď už naozaj hrozí bezprostredný útok, vtedy ho čím skôr vytiahnuť a prekvapiť útočníka, aby na to nebol pripravený," vysvetlil odborník Peter Kubík. Dôležitá je aj dĺžka paralyzovania. "Pokiaľ je to nad 4 sekundy tak útočník okrem toho, že spadne dochádza k dlhšej dezorientácii, pri ktorej je čas na útek," odkázal odborník ako použiť paralyzér. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy