Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Britský princ Michael si chcel ako "vybavovač" kontaktov s Kremľom zarobiť státisíce
Zdielať na

Britský princ Michael si chcel ako "vybavovač" kontaktov s Kremľom zarobiť státisíce

Archívne video

LONDÝN / Britský princ Michael z Kentu chcel využiť svoj kráľovský status pre osobný prospech a spoločnostiam za poplatok ponúkal zabezpečenie kontaktov v Kremli. Informoval o tom denník The Sunday Times. Obvinenia, ktoré princ odmietol, prichádzajú v čase napätých vzťahov medzi Londýnom a Moskvou.

Novinári denníka a televíznej stanice Channel 4 sa vydávali za zástupcu fiktívnej juhokórejskej firmy, ktorá mala záujem o investície v Rusku. Na schôdzke, ktorú médiá natáčali skrytou kamerou, im princ z Kentu ponúkol pomoc ako sprostredkovateľ. Za tieto služby si vypýtal 10 000 libier (11 585 eur) na deň s tým, že môže zo svojho domova v Kensingtonskom paláci natočiť na podporu firmy i príhovor, a to za poplatok 200 000 dolárov (231 700 eur), uviedla agentúra AFP.

Princov priateľ a obchodný partner markíz z Readingu Michaela opísal ako "neoficiálneho veľvyslanca jej veličenstva pre Rusko" a človeka povzneseného nad "politickú vravu", ktorého Moskva považuje za priateľa Ruska. Princ sa podľa markíze tiež môže stretnúť priamo s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a firmu pri tom zastupovať.

Princ z Kentu v reakcii uviedol, že s Putinom sa naposledy stretol v roku 2003.

Michael nie je považovaný za aktívneho člena kráľovskej rodiny a britskú korunou nie je ani platený. Zarába si ako konzultant a spoločne so svojou manželkou platí nájom aj poplatky za byt v Kensington paláci v Londýne, kedy býva aj princ William s rodinou.

Kráľovnú však Michael v časoch pred pandémiou zastupoval na zhruba 200 udalostiach ročne, ako napríklad na štátnych pohreboch v Indii či na Cypre, píše sa na webových stránkach kráľovskej rodiny. V životopise 78-ročného princa sa uvádza, že má skrz svoju prababičku silné väzby na Rusko a o krajine ako takú javil vždy veľký záujem. Je tiež prvým členom kráľovskej rodiny, ktorý sa naučil po rusky, a to do takej miery, že je kvalifikovaný tlmočník, píše sa na stránke.

Medzi Londýnom a Moskvou panujú napäté vzťahy od marca 2018, kedy bol v juhoanglickom Salisbury nervovo paralytický látkou novičok otrávený bývalý agent Sergej Skripal a jeho dcéra Julie. Británia z činu podozrieva ruskej agentmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy