Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Slovensku chýba 14-tisíc zdravotných sestier. Plán obnovy však na ne úplne zabudol
Zdielať na

Na Slovensku chýba 14-tisíc zdravotných sestier. Plán obnovy však na ne úplne zabudol

BRATISLAVA / PCR testy odhalili v sobotu 80 pozitívnych na koronavírus. Naďalej klesá počet hospitalizovaných. Pribudlo však 29 obetí Covidu, celkovo sme tak prekročili hranicu 12-tisíc. Po núdzovom stave sa podľa odborníkov môže prejaviť vážny personálny problém. Chýbajú nám sestry aj lekári.

Pandémia pomaly končí a zdravotníci sa pýtajú, ako budeme fungovať ďalej? Núdzový stav, či zákon o hospodárskej mobilizácii ich núti ostať na Slovensku, ak však skončí, mnohí odídu a slovenských pacientov nebude mať, kto ošetrovať. "Keď sme sa pýtali, aké riešenie má ministerstvo, ako plánuje tento problém v nemocniciach riešiť, tak sme sa dozvedeli, že idú len rekonštruovať nemocnice," povedal Peter Visolajský, predseda LOZ. "Rekonštrukcie nemocníc, nové nemocnice, ktoré možno vybudovať vďaka plánu obnovy, sú tiež mechanizmami, ktoré môžu motivovať aj ďalšie generácie, ktoré doštudujú medicínu, aby zostali pracovať na Slovensku," vyjadrila sa hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. "Tí, čo to robia, nie sú celkom zorientovaní, že čo je najväčšia výzva," povedal Marian Kollár, Slovenská lekárska komora.

Veľa z riešení ministerstva zdravotníctva zatiaľ nepoznáme. Čo-to však naznačuje plán obnovy. Ten chce situáciu riešiť napríklad zriadením 170 nových ambulancií všeobecných lekárov - a to do roku 2026. "Tu sa už nastoľujú reálne riešenia, aby sme prehodnotili, nech ten pacient má dostatočnú starostlivosť," uviedla Eliášová. Odkiaľ týchto všeobecných lekárov zoženieme, už plán nekonkretizuje. Podľa najnovších údajov nám na Slovensku chýba 14-tisíc zdravotných sestier. Plán obnovy však na ne úplne zabudol.

Ak si zadáte vyhľadávať kľúčové slovo ako - sestra, zdravotná sestra, sestry v celom pláne obnovy vám vyjde zhruba 10 zmienok. Aj tie sa netýkajú ich personálneho posilnenia, navýšenia, ani ich odmeňovania. 80 percent zdravotníkov, ktorí pracujú na Covid oddeleniach, má vyčerpanú normu 150-tich hodín nadčasov do roka. "Katastrofálna situácia je v tých malých nemocniciach, kde sa o tom zákonníku práce ani hovoriť nedá," skonštatoval Kollár. Na Ministerstvo zdravotníctva majú svoje požiadavky. "Okrem investícií do plánu obnovy, investovať dostatočné financie do personálnej konkurencie schopnosti nášho zdravotníctva. Riešiť akútnu finančnú stabilizáciu lekárov, sestier a zdravotníckeho personálu," prízvukoval Kollár.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy