Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudia na východe sú pobúrení: Chovateľka má predávať britské mačiatka, hoci sú smrteľne choré
Zdielať na

Ľudia na východe sú pobúrení: Chovateľka má predávať britské mačiatka, hoci sú smrteľne choré

TREBIŠOV / Na východnom Slovensku zaregistrovali viaceré úmrtia britských mačiek. Všetky pochádzajú od jednej chovateľky. Tá ich aj naďalej môže ponúkať cez rôzne inzeráty, hoci vie, že majú nevyliečiteľnú chorobu.

Keď si majitelia priniesli mačiatko domov, bolo všetko v poriadku. Po dvoch týždňoch sa však jeho stav náhle zhoršil. "Som skúšala všelijaké infúzie, lieky. No ale trvalo to dva týždne a mačička zomrela," povedala Hana, majiteľka uhynutého mačiatka. Mačiatko nebolo možné zachrániť. Miestni lekári chorobu poznali, keďže s podobným prípadom od tej istej chovateľky sa už stretli. "Sme diagnostikovali ochorenie krvi a ktoré viedlo k ich úhynu. Najpravdepodobnejšou príčinou tohto ochorenia, bol zlý genetický základ rodičov," uviedla Mária Straková, veterinárka.

Majiteľka uhynutého mačiatka okamžite kontaktovala chovateľku. Poslala jej lekársku správu, pretože o probléme s krížením nemusela vedieť. "No ale ona ma odbila s tým, že správu ukázala svojmu veterinárovi a ona s tým proste nič nemá," vyjadrila sa Hana. Neregistrovaná chovateľka však aj po upozornení mačiatka naďalej predáva. Situácia je vážna.

"V prípade zomierajúcich mačiatok, sa na nás obrátilo viacero ľudí s prosbou o pomoc. Určite je potrebné tento problém riešiť cestou štátnych orgánov, napr. Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy, na ktorú sa obrátime," uviedla Mária Sliacka, SOS linka pre zvieratá v núdzi. Odborníci odporúčajú nákup iba z certifikovaných chovov, kde je riziko úhynu na takúto diagnózu vylúčené. Inak môžu majitelia mačiatok utrpieť psychickú a finančnú ujmu. "No tak finančne skoro 600 eur," dodala Hana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy