Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Majitelia hotelov a reštaurácií bojujú o prežitie, pomôcť môže nižšia DPH
Zdielať na

Majitelia hotelov a reštaurácií bojujú o prežitie, pomôcť môže nižšia DPH

SLOVENSKO / Majitelia hotelov a reštaurácií volajú po znížení dane z pridanej hodnoty. Podľa nich je to jediný spôsob, ako zachrániť pandémiou zdecimovaný gastro sektor na Slovensku. Vláda je v otázke znižovania daní nateraz opatrná, nižšia DPH si však získava sympatie stále väčšieho počtu ministrov.

Vyše rok trvajúca pandémia zrazila gastro sektor na kolená a mnohé prevádzky už nezachráni ani pomoc štátu. Dotknutí podnikatelia ju totiž považujú za neskorú a nedostatočnú. Argumentujú, že podstatná časť nákladov zostala na ich pleciach.

"To priviedlo mnohé z prevádzok v horeca segmente na okraj ich ekonomického prežitia a hrozí im krach," upozornil Marek Harbuľák z Asociácie hotelov a reštaurácií. "Mnohí neboli nikdy takí zadlžení, ako sú práve teraz," poznamenala Magdaléna Koreny z iniciatívy Pomoc pre gastro. 

Za najúčinnejšie a najrýchlejšie riešenie preto považujú okamžité zníženie DPH, ktorá je v súčasnosti u nás 20%. "Je to 2-4 násobok toho, čo je v okolitých krajinách. V Česku 10%, v Maďarsku 8%, Rakúsko a Poľsko 5%," vysvetlil Vladimír Machalík zo Združenia výrobcov piva a sladu. 

Rovnaká, teda 5% sadzba, by potešila aj našich podnikateľov. "Ja by som si to dobre vedel predstaviť, aby možno do konca roka bola DPH len 5%," vyjadril sa minister hospodárstva Richard Sulík. 

Avšak pomôže len tým, ktorí prežili. "Ktorí stratili svoj kapitál a investície kvôli pandemickým obmedzeniam, tí z tohto opatrenia ťažiť nebudú," vysvetlil ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský. Ekonómovia zároveň upozorňujú, že zvýhodňovať jedno odvetvie pred inými nerobí dobrotu.

Nižšia sadzba podľa majiteľov prevádzok zabezpečí, že aj o niekoľko mesiacov budeme mať kam ísť na tú kávu, prípadne na pivo alebo na nejaký dobrý obed. "Pokiaľ sa nezníži, je naozaj reálny predpoklad, že to položí na kolená väčšinu podnikov," reagoval Harbuľák. 

No a tým ostatným sa manévrovací priestor zníži na minimum, čo pocítime na našich peňaženkách. "Jediný spôsob, ako prežiť, je len zdvíhať ceny," dodal Harbuľák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy