Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Halu na výrobu peliet zachvátili plamene. Hasiči strávili v teréne celú noc, škody presiahli dvestotisíc eur
Zdielať na

Halu na výrobu peliet zachvátili plamene. Hasiči strávili v teréne celú noc, škody presiahli dvestotisíc eur

SPIŠSKÉ TOMÁŠOVCE / Celú noc trávili v teréne hasiči zo Spiša. V Spišských Tomášovciach začalo horieť v hale na výrobu peliet. Okrem súkromnej výroby na miestnom družstve vyhoreli aj iné prevádzky. Proti tridsiatke hasičov stáli silné plamene a obrovské sálavé teplo. Prípad ukázal aj ľudskú dobrosrdečnosť.

Hustý dym sa valil z haly, ktorú mal v prenájme súkromný podnikateľ. Ľudia rýchlo preparkovávali autá od susedného autoservisu. Horelo uprostred objektu, bol tam horľavý materiál z ktorého vyrábali pelety. Hasiči sa najprv dostali k plameňom, no museli ustupovať.

V priebehu minút sa situácia veľmi zdramatizovala. Plamene horeli ešte vyše hodinu po prvom zásahu. "V tej prvej fáze bolo také teplo, že tí zasahujúci hasiči, ktorí boli na prúdoch, tak sa to snažili nejako vydržať. Mali drobné popáleniny aj cez rukavice. A tá technika, ktorá stála o niekoľko desiatok metrov ďalej, tak sa na nej topili svetlá," priblížil situáciu Martin Vozár, riaditeľ OR HaZZ SNV. 

"Bohužiaľ, nemáme dostatok vody a už aj naše hydranty nestíhajú čerpať vodu, takže sme museli z čerpačky urobiť opatrenie, aby sa naplnila voda," povedala starostka obce Zuzana Nebusová. 

Popálení hasiči boli záchranármi ošetrení a pokračovali v ťažkom zásahu. Profesionálom aj dobrovoľným hasičom pomáhali aj policajti. Spišskonovoveskí obvoďáci zachraňovali veci z blízkych prevádzok. PMJ-čkári zase pomáhali s hadicovým vedením. "Už padá budova vedľa. Rozšírilo sa to aj na našu budovu, áno. Mali tu kvety, mali svoje náradie. My sme mali píly, zváračky," uviedol majiteľ ohrozenej prevádzky Slavomír Paluška. 

Podnikateľom, ktorí prišli o živobytie, podali pomocnú ruku prizerajúci sa a okoloidúci. "Ľudia sú úžasní. Nečakal som vôbec, že prídu toľkí pomôcť všetko vyniesť, čo sa len dalo. Úžasní ľudia, veľké ďakujem," odkázal Paluška. 

Plamene z horiacich objektov šľahali aj po 21. hodine večer. To sú už viac ako tri hodiny od začiatku zásahu. Tomášovčania hovoria o najväčšom požiari za posledné roky. "Predpokladám, že tu bude niekoľko desiatok cisterien vody vyliatych," ozrejmil Vozár. 

Hasičom sa podarilo väčšinu objektov ochladzovaním zachrániť. Škody pravdepodobne prekročia stotisícovú hranicu. Telefonicky sme sa pokúšali spojiť s majiteľom firmy na pelety. Odmietol s nami komunikovať. Prípadu sa venujú aj policajní kriminalisti. Príčina vzniku požiaru je v štádiu vyšetrovania.

Hasiči mali čo robiť aj v bratislavských Vajnoroch, kde 13 hasičov zasahovalo pri požiari rodinného domu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy