Oblačno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V marci sa nálada slovenských podnikateľov v ekonomike výrazne zlepšila
Zdielať na

V marci sa nálada slovenských podnikateľov v ekonomike výrazne zlepšila

SLOVENSKO / Firmy majú pocit, že by už konečne mohlo byť lepšie a takzvaný index ekonomického sentimentu v marci oproti februáru výrazne poskočil, teda presnejšie od jesene minulého roka.

Nálada podnikateľov sa od minulej jesene začala dramaticky prepadať a nemala ani dôvod stúpať. Posledné mesiace boli viac ako náročné. Najmä pre tých, čo musia byť nonstop zavretí.

Podľa najnovších dát štatistického úradu z marca sa však nálada v slovenskej ekonomike výrazne zlepšila. Oproti februáru stúpla skoro o 8 bodov na necelých 86. Indikátor ekonomického sentimentu sa tak priblížil k úrovniam z vlaňajšieho leta a jesene, kým vo februári bol najhorší od júna 2020.

Najvýraznejší nárast optimizmu prejavili paradoxne podnikatelia v službách, ktorí patria medzi najviac zasiahnutých aktuálnou situáciou a obmedzeniami. Najpriaznivejšie hodnotili očakávaný vývoj dopytu po svojich službách v troch nasledujúcich mesiacoch. Toto Súvisí pravdepodobne s očakávaním otvorenia ich prevádzok a opätovného vysokého dopytu po rôznych typoch služieb. Je to vidieť vo všetkých krajinách, kde už tieto prevádzky otvorili.

Nálada sa zlepšila aj v priemysle

Zle ale dopadlo stavebníctvo a zhoršili sa aj nálady spotrebiteľov, tí sa zase obávajú nárastu cien. Zároveň treba dodať, že nálada ani naďalej nedosahuje úroveň spred pandémie. Aktuálna hodnota indikátora je medziročne skoro o 12 bodov horšia ako pre koronou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy