Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Podnikanie na Slovensku je mimoriadne populárne. Novozaložené firmy lámu rekordy
Zdielať na

Podnikanie na Slovensku je mimoriadne populárne. Novozaložené firmy lámu rekordy

BRATISLAVA / Rastúce odvody, viac byrokracie a vládne opatrenia, z ktorých mnohým podnikateľom vlasy dupkom stavajú. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že podnikať na Slovensku bude mať chuť stále menej odvážlivcov. Opak je však pravdou, čo dokazuje aj počet novozaložených firiem, ktoré prekonali všetky rekordy.

"Na Slovensku vlani vzniklo 21 443 nových firiem, čo je najviac za posledných 11 rokov," vyjadrila sa Petra Štěpánová, analytička Bisnode. Mohlo by sa preto zdať, že s podnikaním na Slovensku je všetko v poriadku. Mnohí však na to majú iný názor. "Dane sa zvyšujú, zavádzajú sa rôzne nové príplatky, nové povinnosti, výkazníctvo a firmy s rým majú len viac a viac nákladov," vyjadril sa jeden z podnikateľov Milan Kurota. "Tá konkurencia nám uteká dopredu a podnikateľské prostredie na Slovensku stagnuje," povedal analytik INESS Martin Vlachynský. 

Lenže ako si potom vysvetliť, že firiem u nás pribúda ako húb po daždi? Pravidelne sa pod tento fakt podpisujú presuny medzi živnostníkmi a "eseročkármi" v závislosti od toho, kedy sa čo komu viac oplatí. Je tu však aj iný dôvod. "Tento trend podporil aj fakt, že v roku 2018 boli zrušené daňové licencie," podotkla Štěpánová, analytička Bisnode. Pre väčšinu firiem sú najdôležitejšie náklady na ich činnosť a ako sa zdá, podnikať na Slovensku sa ešte stále oplatí. 

Jedným z riešení, ako ušetriť, je založiť si schránku v cudzine. Presunúť firmu do zahraničia sa však najmä tým menším neoplatí, a preto sa mnohí z nich rozhodnú zostať aj za cenu menších strát. "Pre tie stredné a veľké firmy je určite z optimalizačného hľadiska zaujímavé hľadať miesta, ktoré ponúkajú výhodnejšie podmienky, ako je Slovensko," dodal analytik INESS Martin Vlachynský. Ku koncu minulého roka pôsobilo u nás takmer 290 tisíc podnikov. Ktovie, či rekord padne aj tento rok. Rozhodne zrejme súboj medzi rastúcimi cenami práce a nižšou daňou z príjmov pre malých podnikateľov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy