Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Desiatky zamestnancov Slovenskej technickej univerzity vstúpili do štrajku. Aktérov údajne zastrašuje dekan
Zdielať na

Desiatky zamestnancov Slovenskej technickej univerzity vstúpili do štrajku. Aktérov údajne zastrašuje dekan

BRATISLAVA / Situácia na najprestížnejšej slovenskej fakulte sa ani po niekoľkých týždňoch nestabilizovala. Nezhody, ktoré začali nástupom nového dekana v júni minulého roka a vyvrcholili začiatkom januára kauzou okolo prepustenia bývalej dekanky za zvláštnych okolností, pokračujú. A tak dnes na Fakulte informatiky a informačných technologií STU v Bratislave protestujúci pedagógovia a študenti zorganizovali hodinový štrajk.

Spoločnú reč vedenie fakulty informatiky a informačných technológií STU a protestujúci pedagógovia počas uplynulých týždňov nenašli. "Rokovania boli prerušené zo strany pána dekana. Preto sme sa rozhodli vstúpiť na hodinu do štrajku," povedal pedagóg v štrajkovej pohotovosti Jakub Šimko. Na tom sa dnes medzi 13. a 14. hodinou priamo na fakulte zišlo približne 300 ľudí. Minulý týždeň o štrajku iba uvažovali, no dekan fakulty ich vraj aj za to potrestal.

"V predstihu začal dekan vymieňať garantov študijných predmetov," vyjadrila sa štrajkujúca pedagogička Daniela Chudá. "My nemáme záujem meniť prednášajúcich a brať im predmety, ale začali sme sa pripravovať na možnosť štrajku," uviedol dekan FIIT STU Ivan Kotuliak. 

Podľa štrajkujúcich ide o zastrašovania a žiadajú dekana, aby takto nekonal. Okrem toho sú medzi ich požiadavkami aj upravenie vnútorných predpisov fakulty, či garancia akademickej slobody, no najmä riadne a férové voľby do akademického senátu fakulty.

Pondelkový hodinový štrajk na Fakulte informatiky a informačných technológií bol istým varovaním. Ak sa veci nepohnú, pedagógovia sú ochotní vstúpiť do štrajku ostrého. Termín ďalšieho stretnutia štrajkujúcich pedagógov a vedenia fakulty zatiaľ nie je známy.

noviny.sk

Štrajkom sa zaoberala aj vláda, ktorá rokovala na pôde Národnej banky. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy