Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plynová kríza napokon nehrozí. Na rokovaniach sa podarilo dopracovať k dohode
Zdielať na

Plynová kríza napokon nehrozí. Na rokovaniach sa podarilo dopracovať k dohode

BRUSEL/BRATISLAVA / Ruský plyn by mal tiecť cez Slovensko aj po novom roku. Na štvrtkových rokovaniach v Berlíne sa podarilo nájsť dohodu medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou úniou o dodávkach na starý kontinent. Aktuálna zmluva sa končí už o niekoľko dní a ak by ju nepredĺžili, mohlo by to spôsobiť problémy viacerým európskym odberateľom. Našťastie to vyzerá tak, že ďalšia plynová kríza sa konať nebude.

Prvé rokovania o predĺžení zmluvy o dodávkach ruského plynu do Európy sa začali už vlani. Kým sa im však venovali iba experti a ministri, dohoda bola v nedohľadne. Prielom zrejme prinieslo až zapojenie sa prezidentov Ruska a Ukrajiny. 

"Dosiahli sme zhodu o všetkých kľúčových bodoch, čo je veľmi dobrá správa pre Európu, Rusko, Ukrajinu, trhy s plynom a občanov všetkých krajín," uviedol podpredseda EK Maroš Šefčovič. 

Viac ako rok trvajúce rozhovory na expertnej a ministerskej úrovni nikam neviedli. Hlavy oboch štátov im však dali nový rozmer. “Chceme zachovať tranzit plynu cez Ukrajinu. Otázka je len v akom objeme a kedy sa podpíše dohoda. Táto trasa je pre nás síce dlhšia a drahšia ako cez Baltické more, no budeme ju naďalej používať,” vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. 

Je to dobrá správa aj pre Slovensko, ktoré za tranzit plynu každoročne zinkasuje okolo 300 miliónov eur. O tieto peniaze by sme tak nemali prísť."Pokiaľ by tie objemy, ktoré pôjdu z východu na západ, boli nižšie, vykompenzuje ich opačný tok zo západu na východ," upresnil výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. 

"Čo sa týka Slovenska, je dôležité, že slovenská tranzitná sústava bude naďalej vyťažená a zvýši sa energetická bezpečnosť Slovenska. Občania sa nebudú musieť zbytočne stresovať alebo byť v neistote počas vianočných sviatkov a nového roku," poznamenal hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano. 

Aj keď detaily nateraz nie sú známe, v kuloároch sa hovorí o novej päťročnej zmluve. "Ruská federácia požadovala jednoročnú zmluvu, Ukrajina zase dlhoročný kontrakt, aspoň desaťročný," dodal Richard Kvasňovský.

Viaceré krajiny sa v očakávaní krízy predzásobili plynom. Nie je preto vylúčené, že jeho prebytok by mohol spôsobiť mierne zlacnenie aj pre domácnosti.

Napriek pozitívnym správam z Berlína však naďalej platí, že kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. 

Banky odmietajú osobitý odvod. Analytik varuje, že to nakoniec aj tak zaplatia klienti: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy