Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci hypotéku tak ľahko nedostanú, NBS od júla zaviedla ďalšie obmedzenie
Zdielať na

Slováci hypotéku tak ľahko nedostanú, NBS od júla zaviedla ďalšie obmedzenie

BRATISLAVA / Získať hypotekárny úver v našich bankách bude opäť o niečo zložitejšie. Od júla totiž začalo platiť ďalšie obmedzenie NBS, ktoré by malo ešte viac spomaliť tempo zadlžovania sa slovenských domácností. Ani toto sprísnenie ale napokon nemusí byť posledné.

Ešte pred niekoľkými rokmi bola zadlženosť Slovákov druhá najnižšia v strednej a východnej Európe. Odvtedy však v Dunaji pretieklo veľa vody a cez naše banky na účty domácností zasa miliardy eur. To bol aj hlavný dôvod, prečo sa Národná banka Slovenska postupnými krokmi rozhodla obmedziť výšku úveru vo vzťahu k hodnote nehnuteľnosti. "Tam je stanovená maximálna hranica na úrovni 80 %," povedal Marek Ličák, riaditeľ odboru dohľadu na makroúrovni NBS. "Aby sa ľudia nespoliehali len na hypotéku a na cudzie zdroje, ale aby čo najväčšiu sumu našetrili vo forme vlastných úspor," poznamenal Maroš Ovčarik, riaditeľ portálu finančný Kompas. 

Výnimky boli aj doteraz, no od 1. júla môžu banky poskytnúť žiadateľom viac peňazí v jednom z piatich prípadov. "Už ďalších 10 %, aby dofinancovali 20 % si bude môcť požičať menej ľudí," povedal van Kahanec, finančný analytik Brokeria. Aj preto pôjdu zrejme naďalej na dračku aj spotrebiteľské úvery. "Ďalšou možnosťou je založiť v banke aj inú nehnuteľnosť napríklad rodičovskú, čím sa zvýši hodnota založeného majetku," informoval Ovčarik. 

Tempo zadlžovania Slovákov je síce stále rýchle, NBS však teší, že klesá rizikovosť nových úverov. Spočiatku to vyzeralo, že ďalšie sprísnenie podmienok nebude potrebné, v kuloároch sa však pošuškáva, že NBS by mohla v budúcnosti ešte viac pritvrdiť. 

"Pokiaľ je medziročný nárast blízko 10 %, tak by som nevylučoval, že NBS môže siahnuť aj k ďalším opatreniam," dodal Ovčarik. "By to výrazne ovplyvnilo celý realitný trh," dodal Kahanec. 

Ako je to s mladomanželskými pôžičkami?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy