Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najvyšší súd definitívne rozhodol v prípade Mizíka z ĽSNS. Je nevinný
Zdielať na

Najvyšší súd definitívne rozhodol v prípade Mizíka z ĽSNS. Je nevinný

BRATISLAVA / Poslanec za ĽSNS Stanislav Mizík, je nevinný. Orgánom činným v trestnom konaní sa nepodarilo preukázať, že antisemitský status na sociálnej sieti zverejnil on a nie iná osoba. Najvyšší súd dopoludnia svojim rozhodnutím dal za pravdu nižšiemu súdu, ktorý žalovaného poslanca už skôr oslobodil spod obžaloby. Mizík na odvolací súd neprišiel. Prokuratúra zrejme ešte svoje posledné slovo nepovedala.

Najvyšší súd SR odvolanie prokurátora zamietol, Mizík je za status na sociálnej sieti nevinný. Potvrdil tak oslobodzujúci rozsudok Špecializovaného trestného súdu z leta 2018. Podľa informácií TV JOJ dokazovanie nepreukazuje, že obžalovaný žalovaný skutok spáchal. Zo znenia skutkovej vety: "v nezistenom čase, na nezistenom mieste," vyšetrovacie orgány nepreukázali, že by išlo o priame dôkazy a reťaz usvedčujúcich dôkazov pre preukázanie skutku.

"Pokiaľ nebude mať Úrad špeciálnej prokuratúry doručené rozhodnutie Najvyššieho súdu SR v písomnej podobe, nebudeme sa k tomu vyjadrovať," vyjadrila sa hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Údaje nepreukazovali, že status napísal a uverejnil 

Mizík spáchanie skutku poprel, lístok spísaný rukou nájdený v jeho poslaneckej kancelárii obsahuje údaje, ktoré si poslanec opísal z obsahu zverejnených článkov v nim určených médiách. Žaloba zakladala dôvodnosť podozrenia, že autorom statusu je obžalovaný, a preto si prizvali znalcov z orgánov trestných v činnom konaní. V dátových nosičoch Mizíka ale neboli zistené údaje, ktoré by preukazovali, že status napísal aj uverejnil on. Podľa našich informácií neobsahovali žiadne konkrétne slová, ktoré znalci skúmali. Jeho fotografie boli len z politického a verejného života. V počítači a notebooku sa síce u obžalovaného nachádzalo veľké množstvo obrázkov, no tie so žalovaným skutkom nijako nesúviseli. 

Orgány činné v trestnom konaní sa pokúsili od spoločnosti Facebook z Kalifornie získať informácie potrebné pre zistenie autora publikovania status. To ale nie je možné, keďže tamojšie zákony to neumožňujú. A to vzhľadom na to, že tu ide v takýchto prípadoch len o verbálny delikt. Je zrejmé, že od statusu publikovaného na internete zo strany obžalovaného sa dá uviesť to, že sa od neho nedištancoval. Poznámky, ktoré si obžalovaný robil na papier a boli nájdené v jeho poslaneckej kancelárii, neobsahovali všetky mená uvedené v konkrétnom statuse. Niektoré tam chýbali, iné mená napísané zase v obsahu statusu neboli.  

Status mohla napísať iná osoba

V čase nájdenia týchto poznámok poslanec ĽSNS uviedol, "že pochádzajú z internetu a že informácie o statuse boli v médiách a keďže obsahovali aj jeho meno, preto si o tom urobil poznámky." Znalec podľa informácií TV JOJ v prípade pripustil, že je možnosť, že na verejný profil osoby môže "zavesiť" status iná osoba. No to len za predpokladu, že tá osoba pozná prístupové heslá do účtu.

Obžalovaný v zmysle trestného poriadku nie je povinný preukázať svoju nevinu, to je úloha štátu prostredníctvom prokurátora. Pre rešpektovanie práva obžalovaného nevypovedať,  nebolo preto od neho možné žiadať označenie osoby, ktorá status mohla na jeho profil zverejniť. 

​S tvrdeniami prokurátora, že obžalovaný je uznaný za vinného reťazou preukázaných dôkazov, nemožno súhlasiť. Nebolo totiž preukázané, že skutok spáchal obžalovaný a nie iná osoba. Sú tu stále dôkazy v prospech Mizíka. "Preto Najvyšší súd SR oslobodzujúci rozsudok Špecializovaného trestného súdu v Pezinku potvrdzuje. Odôvodnenie musí byť bez akejkoľvek pochybnosti. Proti vyhláseniu Najvyššieho súdu SR nie je možný žiadny opätovný prostriedok, rozhodnutie je právoplatné," uviedol v stanovisku pre TV JOJ Najvyšší súd Slovenskej republliky.  

Mizík na pojednávanie neprišiel

Pojednávanie so Stanislavom Mizíkom, poslancom Kotlebovej strany ĽSNS sa začalo 9. júla o desiatej ráno. Ten sa ale na verejné zasadnutie najvyššieho súdu ako súdu odvolacieho proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, nedostavil. Podľa informácií TV JOJ jeho obhajca Tomáš Rosina predložil na začiatku zasadnutia sudcovi písomný súhlas z 28.6. 2019, v ktorom dáva "výslovný súhlas na vykonanie verejného zasadnutia v jeho neprítomnosti." 

​Za prokuratúru, ktorá Mizíka žaluje, sa na súd dostavil prokurátor Tomáš Honz. Sudca podľa našich informácií po predložení písomného súhlasu obhajcom obžalovaného vyhlásil, že zasadnutie sa bude konať bez Mizíka. 

Výroky na sociálnej sieti

Poslanec Mizík bol podľa trestného zákona obžalovaný zo zločinu výroby extrémistických materiálov a prečinu hanobenia rasy a presvedčenia. Okrem iného, mu najmä prekážal ich židovský pôvod. Hrozilo mu väzenie až na 6 rokov. Mizík ešte v januári minulého roku na sociálnej sieti napadol zoznam osobností ocenených prezidentom Andrejom Kiskom. Po tom začalo policajné vyšetrovanie. Nasledovali prehliadky, okrem iného aj kancelárie poslanca v národnej rade. 

V prípade figurujú dvaja poškodení. Eva Mosnáková, ktorá je mediálne známa z projektov na pamiatku obetí holokaustu a historik Ivan Kamenec.  Eva Mosnáková povedala, že Mizík o nej nič nevedel, že mu stačilo to, že je Židovka, aby ju označil na sociálnej sieti. Tvrdí, že nie je prípustné, aby poslanec a učiteľ mali aj 70 rokov po vojne výroky ako fašisti počas vojny. Ďalším z poškodených v prípade bol režisér Juraj Hertz. Keďže ten v apríli zomrel, prečítala sa len jeho výpoveď z prípravného konania. Pred vyšetrovateľom vtedy uviedol, že publikovaný článok sa ho nedotkol, lebo ho sprostý človek nemôže uraziť. Podľa obžalovaného však otázky vyšetrovateľa na režiséra boli zavádzajúce, sugestívne a tým pádom nezákonné. 
Viac sa dočítate v článku TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy