Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Definitívne: Euro budeme mať za 30,126 korún!
Zdielať na
Ekonomika

Definitívne: Euro budeme mať za 30,126 korún!

Zdroj: TV JOJ

Koruny sa budú prepočítavať kurzom 30,126 SKK/EUR. Rozhodla o tom Rada ministrov financií krajín Európskej únie (Ecofin).

Potvrdili sa tak očakávania analytikov ako aj medializované informácie o tom, že európske inštitúcie navrhli konverzný kurz na úrovni súčasnej centrálnej parity.

"Je to historický úspech pre ľudí, úroveň kurzu neohrozuje ani podnikateľský sektor," povedal po rokovaní Ecofinu minister financií Ján Počiatek s tým, že dohodnutý konverzný kurz je na hranici možného zhodnotenia koruny.

Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka vytvára konečná hodnota konverzného kurzu dobré podmienky pre ďalší ekonomický rast, ako aj tlak na tlmenie rastu spotrebiteľských cien zo strednodobého hľadiska.

Slovenská vláda však chcela vybojovať silnejší kurz na úrovni 30 korún za euro. S tým však európsky ministri nesúhlasili a ponechali kurz na úrovni centrálnej parity.

Ceny potravín, výška dôchodkov i sociálnych dávok, to všetko si odteraz budeme môcť predstaviť v eurách. Slováci však nebudú môcť v bankách kupovať eurá za konverzný kurz. Eurá nám budú banky predávať až do konca roka v komerčnom kurze.

Konverzný kurz nám poslúži najmä na prepočítavanie cien v eurách. Duálne zobrazovanie cien v eurách a v korunách začne platiť o mesiac, teda od 8. augusta.

Tento mechanizmus poslúži aj ako nástroj proti podnikateľom, ktorí by chceli zneužiť zavedenie eura na zvýšenie cien prostredníctvom zaokrúhľovania smerom nahor. Cieľom zobrazovania cien v dvoch menách je aj naučiť ľudí zvyknúť si na hodnotu novej meny a na prepočítavanie z korún na eurá.

Od 1. januára 2009 sa tak Slovenská republika stane 16. krajinou, ktorá sa rozhodla vstúpiť do Európskej menovej únie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy