Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poistných podvodníkov pribúda. Niektorých prezradí ale veľká chyba
Zdielať na

Poistných podvodníkov pribúda. Niektorých prezradí ale veľká chyba

BRATISLAVA / Slovenské poisťovne hlásia prudký nárast počtu podvodov. K takzvaným autičkárom sa najnovšie pridali podnikatelia, ktorí sa vlani pokúsili len v najväčšej poisťovni získať nekalým spôsobom bezmála dva a pol milióna eur. Prešetrovanie škodových udalostí napríklad pri úrazovom alebo cestovnom poistení bude preto prísnejšie.

Čísla ukazujú, že Slováci sú neponaučiteľní a naďalej hľadajú spôsoby, ako prejsť poisťovniam cez rozum. Dôvodom sú vždy peniaze. "Je to buď obava z finančnej straty alebo snaha získať niečo navyše," uviedol Vojtech Kosík, skupina Špeciálnych činností Allianz SP. Najvyšší počet podvodov sa týkal poistenia vozidiel a prípadov, keď staré autá sa mali tváriť ako nové. 

Dômyselnosť špekulantov očividne nepozná hranice a to ani pri haváriách. "Klient si najal kaskadéra na samotný náraz voči stromu," uviedla Jaroslava Zemanová z Oddelenia kontroly špeciálnych činností. 

Podozrivé udalosti si potom berú na paškál poistní detektívi. Niekedy im pomôže hlasový analyzátor, inokedy satelitný snímok a najčastejšie sami podvodníci na sociálnej sieti. "Dajú si fotky, pochvália sa kamarátom, dajú to dokonca verejné a potom poisťovne a iné orgány to veľmi radi využívajú," hovorí IT špecialista Ondrej Macko. 

Takto sa nechtiac prezradil klient, ktorý si nárokoval náhradu škodu spôsobenej zamestnávateľovi. "Nemohol byť určite pri výrobnom páse, keď sa kúpal s manželkou a deťmi pri mori," hovorí Jaroslava Zemanová. 

K bežným klientom sa vlani pridalo aj niekoľko podnikateľov, ktorí si neprávom od poisťovní nárokovali milióny eur. "Straty z prerušenia prevádzky a výroby sú naozaj veľké a výrazné," dodáva Zemanová. 

Nie je preto vylúčené, že posudzovanie poistných udalostí sa sprísni a nezostane len pri tom. "Maximálne je tam trestná sadzba 15 rokov. Samozrejme závisí od závažnosti," dodáva Vojtech Kosík. Takýmto špekulantom hrozí ešte jeden trest a to, že ako klientov ich nebude chcieť žiadna poisťovňa. Všetky prehrešky sa totiž evidujú v spoločnom registri a na základe nich to môže poisťovňa dotyčnému zrátať na poistnom. "Možno až tak, že nebude pre neho výhodné, nezaplatí ho a nepoistí sa," uviedol Milan Daráš zo Slovenskej asociácie poisťovní. 

Eudard sa po nehode obrátil na poisťovňu. Opravu mu preplatila, ale teraz chce peniaze späť. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy