Jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nepracujúcim ľuďom sa asi zvýši rodičovský príspevok
Zdielať na
Ekonomika

Nepracujúcim ľuďom sa asi zvýši rodičovský príspevok

Zdroj: Marine

Rodičia, ktorí po narodení svojho dieťaťa nenastúpia do zamestnania, budú mať asi nárok na vyšší rodičovský príspevok než pracujúci otcovia a matky.

Rodičia, ktorí po narodení svojho dieťaťa nenastúpia do zamestnania, budú mať asi nárok na vyšší rodičovský príspevok než pracujúci otcovia a matky. V Slovenskom rozhlase to dnes naznačila ministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD).

Predchádzajúca vláda Mikuláša Dzurindu presadila, aby rodičia dostávali rovnaký príspevok bez ohľadu na to, či dieťa opatrujú sami alebo ho zverili napríklad príbuzným.

Rodičovský príspevok dostáva jeden z rodičov po skončení približne sedemmesačnej materskej dovolenky do troch rokov od narodenia dieťaťa. V súčasnosti dosahuje výšku 4560 korún.

Rodičia naň strácajú nárok, ak zveria dieťa materskej škole. V opačnom prípade by získavali z verejných financií dvojakú výhodu, pretože materské školy na rozdiel od jaslí dostávajú na svoju existenciu peniaze z rozpočtov obcí.

"My skutočne na budúci rok ideme nahradiť rodičovský príspevok tak, aby nahradil jeden výpadok príjmu, aspoň sa blížil k minimálnej mzde," povedala Tomanová. Reagovala tak na tvrdenia svojho oponenta v diskusii, opozičného poslanca za KDH Daniela Lipšica.

Ten vyhlásil, že rodinám pri narodení dieťaťa spôsobuje najväčšie problémy výpadok zdrojov z platu rodiča, ktorý sa ostane starať o novorodenca. Minimálna mzda je v súčasnosti 8100 korún.

Do polovice roka 2005 dostávali pracujúci rodičia asi o dve tretiny nižší rodičovský príspevok než ľudia starajúci sa o dieťa v domácnosti. Ministerstvo práce však presadilo, aby sa príspevky vyrovnali. Rodičov mala zmena motivovať k tomu, aby neváhali pre hrozbu straty vyššej štátnej dotácie nastúpiť do zamestnania.

Zdielať na

Najčítanejšie správy