Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Europarlament stopol Turecku 70 miliónov eur. Na území ale držia stovky migrantov
Zdielať na

Europarlament stopol Turecku 70 miliónov eur. Na území ale držia stovky migrantov

ŠTRASBURG / Sedemdesiat miliónov eur stopol Turkom europarlament určené na predvstupové fondy do Európskej únie. Turci by sa totiž radi dostali do Európskej Únie a to už niekoľko desaťročí. Europoslanci svoje rozhodnutie odôvodnili tým, že Turci sa vzďaľujú európskym demokratickým hodnotám. Na druhej strane sa mnohí pýtajú, či ich to nepopudí, kedže na svojom území zdržujú milióny migrantov, ktorých nepúšťajú do Európy.

Europoslanci sa zhodli na tom, že Ankara nespĺňa požiadavky demokracie, právneho štátu a slobody tlače, či ľudských práv. Turecku preto zastavujú peniaze. "Nezabúdajme, že je tam asi 50 tisíc väzňov bez súdneho procesu," poznamenal Boris Zala z aliancie socialistov a demokratov. Ankara však zadržiava na svojom území milióny migrantov, ktorých nepúšťa do únie. Otázkou je, či zastavenie finančnej pomoci Turkov nepopudí. "Nemôžme privierať oči nad porušovaním európskych hodnôt v Turecku len preto, že Turecko je dôležitý partner a dôležitý spojenec v boji proti ilegálnej migrácii," vysvetlil spravodajca, rumunský poslanec za ľudovcov Siegfried Muresan. 

Ani ilegálnych migrantov Turci nezadržiavajú na svojom území len pre pekné oči Európanov. "Stojí to miliardy eur, ktoré Turecku musíme platiť na udržiavanie tých táborov pre utečencov," poznamenala  Monika Beňová za alianciu socialistov a demokratov. A dôvodov je tam viac, prečo by Turci teraz nemali migrantov nahnevaní pustiť do únie. "Turecko má predovšetkým záujem o bezcolnú úniu a zónu voľného obchodu, to je pre Turecko číslo jedna. Nie predvstupová pomoc vo výške 70 miliónov ak EÚ bude pokračovať v zóne voľného obchodu s Tureckom, tak s problémom migrantov, nemám vôbec žiadne obavy," povedal ďalej Boris Zala. 

Európsky parlament sa dohodol, že stopnutých 70 miliónov eur investujú do riešenia ilegálnej migrácie v Stredomorí. "Z toho 42 miliónov použijeme v krajinách severnej Afriky, aby sme znížili migráciu cez stredomorskú cestu. Dvadsaťosem miliónov eur zase použijeme pre sýrskych utečencov," pokračoval Siegfried Muresan. 

Mnohí si aj myslia, že Turci do únie nepatria a ďalší, že Ankara svoju šancu už premárnila. "Som zástanca názoru, že Turecko do EÚ nepatrí a treba jasne zastaviť všetky predvstupové rokovania," vyhlásil Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany.  Na druhej strane Brusel Ankaru naťahuje s predvstupovými rokovaniami už desaťročia. "Tak nemajme také krvavé oči, a viďme Turecko realisticky. Opakujem, že ak ich nechceme v EÚ, tak im to povedzme, nevoďme ich za nos," dodal Eduard Kukan z Európskej ľudovej strany. 

Pozrite si reportáž o tom, či padne Turecko na kolená:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy