Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nedostatok pracovnej sily, aj napriek tisíckam nezamestnaným, riešia migranti
Zdielať na

Nedostatok pracovnej sily, aj napriek tisíckam nezamestnaným, riešia migranti

BRATISLAVA / Slovensko už istý čas pociťuje akútny nedostatok pracovnej sily. Musí to riešiť ekonomickými migrantmi z krajín mimo Európskej únie, hoci na našich úradoch práce sú desaťtisíce nezamestnaných. Pomôcť by mala Stratégia pracovnej mobility cudzincov, ktorou sa má zaoberať vláda.

Slovensku chýbajú nielen pracovníci do automobilového priemyslu, ale aj stavbári, strojári, či IT odborníci. Zamestnávatelia nástojčivo apelujú - riešme to.
"Mnohé firmy sú nútené obmedzovať svoju produkciu práve preto, že nemajú dostatok ľudí,"  povedal Rastislav Machunka, viceprezident  Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. 

Zamestnávatelia si sťažujú najmä na rozvláčnu byrokraciu, ktorá im nedovolí pružne naberať nedostatkové kapacity z cudziny. "V krajinách EÚ je v priemere podiel zahraničných pracujúcich na celkovom počte pracujúcich okolo 8 percent, v Čechách je 2,5 a na Slovensku 0,3 percenta,"  uviedol Miroslav Kiraľvarga prezident Republikovej únie zamestnávateľov. Podľa odborárov však musí byť prísun z tretích krajín regulovaný, kontrolovaný a musí ísť o kvalifikovanú pracovnú silu. Rozhodne však z tejto situácie nie sú nadšení. "Môže istým spôsobom aj deformovať pracovné prostredie a sociálne a pracovné štandardy, ktoré už máme na Slovensku vytvorené,  a ktoré by sme mali zlepšovať. Nie sa prispôsobovať tým horším,"  vysvetlila viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. 

Ďalším dôležitým faktorom v tejto súvislosti je bezpečnosť a kultúrno-sociálne súžitie s domácou komunitou ľudí. Dochádza k určitým konfliktom medzi rôznymi skupinami ľudí, či už domáci verzus zahraniční. "V jednom byte je doslova napchatých 30-40 pracovníkov z cudziny, kde by malo bývať možno 6-7 ľudí," vyjadril sa minister práce Ján Richter.  

V súčasnosti už na Slovensku pracuje vyše 60-tisíc ekonomických migrantov, najmä zo Srbska, Rumunska či z Ukrajiny. Stratégiu pracovnej mobility cudzincov predloží do vlády práve minister Richter, ktorý opakovane zdôrazňuje, že štát má robiť najmä všetko preto, aby sa zamestnali naši ľudia. Teda tí, ktorí pracovať chcú. "Ja stále musím vidieť, že skoro 180 tisíc ľudí je evidovaných na úradoch práce," skonštatoval na záver minister. 

Pozrite si reportáž o chýbajúcej pracovnej sile v nákupných centrách, pričom nákupná sila sa stále zvyšuje:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy