Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prezident Interpolu záhadne zmizol
Zdielať na

Prezident Interpolu záhadne zmizol

PARÍŽ / Francúzska polícia začala vyšetrovať zmiznutie šéfa Interpolu Meng Chung-weja, ktorý čelí podľa hongokongského denníka South China Morning Post vyšetrovaniu.

Zmiznutie šéfa Interpolu nahlásila jeho manželka hneď potom, čo sa s ním nevedela spojiť od jeho odchodu do vlasti na konci septembra. Meng (64ň odcestoval do Číny 29. septembra a odvtedy sa neozval, tvrdí francúzske rádio Europe 1. South China Morning Post (SCMP) následne priniesol správu, že šéf Interpolu je v Číne vyšetrovaný a po prílete bol okamžite predvedený k výsluchu. Avšak denník jasne neuvádza ani miesto, kde ho momentálne držia a ani konkrétny dôvod, pre ktorý by mal byť vyšetrovaný. Rovnako nejasné je aj to, prečo manželka o prerušenom kontakte informovala až teraz. Žena údajne žije aj so svojimi deťmi v Lyone, kde má svetová organizácia zastrešujúca medzinárodnú policajnú spoluprácu svoje sídlo. 

Organizácia Interpol sa k celej situácii vyjadrila, že zaznamenali správy o údajnom zmiznutí šéfa Meng Chung-weja, avšak ide o "záležitosti pre príslušné orgány ako vo Francúzsku, tak aj v Číne". Interpol rovnako poznamenal, že za riadenie operácií nezodpovedá prezident, ale generálny tajomník. 

Meng Chung-wej bol zvolený za prezidenta v roku 2016 a stal sa prvým Čiňanom, ktorý túto funkciu kedy zastával. V minulosti ale pôsobil v Číne na vrcholových pozíciach, napríklad aj ako šéf čínskej polície. Podľa agentúry AP sa Meng pohyboval v kruhoch vysokých politikov, ktorí sa stali terčom boja proti korupcii. 

Na zozname Interpolu je aj niekoľko Slovákov: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy