Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ľuboš ako päťročný zmizol bez stopy. Po 30 rokoch patrí k najdlhšie nezvestným
Zdielať na

Ľuboš ako päťročný zmizol bez stopy. Po 30 rokoch patrí k najdlhšie nezvestným

PÚCHOV / Len päťročný Ľuboš zmizol bez stopy presne pred 30 rokmi. Polícia ho hľadala 20 rokov, nepomohol ani Interpol. Policajti pritom majú v hľadáčiku desiatky ďalších nezvestných detí.

Vyhlásenie celoštátneho pátrania federálnej kriminálnej ústredne Verejnej bezpečnosti v Považskej Bystrici bolo napísané v roku 1988 27. augusta. Pred 30 rokmi sa stratil vtedy 5- ročný Ľuboš Bednár. Na sídlisku v Púchove sa hral so svojim starším bratom. Keď ich mama zavolala domov na obed, zostal ešte vonku. Keď domov prišiel len starší syn, otec okamžite začal Ľuboša hľadať. Nikde v okolí ale nebol.

"Na Obvodnom oddelení Verejnej bezpečnosti boli vykonané prvotné úkony pátrania po nezvestnom chlapcovi bez kladného výsledku," uviedla hovorkyňa polície Denisa Baloghová. Okolnosti zmiznutia stále nie sú známe. Pátranie po Ľubošovi bolo v roku 2008 zastavené. Dodnes neboli získané žiadne informácie, ktoré by viedli k jeho vypátraniu. "V histórii československej kriminalistiky ide o jeden z najstarších a ojedinelých prípadov, keď nebola objasnená nezvestnosť maloletej osoby," pokračovala.

Slovenská polícia pri príležitosti tohto smutného výročia chce opätovne poukázať na prípad nezvestného Ľuboša Bednára. Prvý záznam o nezvestnom chlapcovi, preložený do anglického jazyka, chce polícia poslať partnerským orgánom. " Príklady z minulosti ukázali, že médiá a sociálne siete vďaka publikovaným materiálom pomáhajú aj pri pátraní po dlhoročne nezvestných osobách," podotkla Baloghová. 

Aktuálne je pritom v pátraní 91 nezvestných detí, ktoré zo dňa na deň zmizli svojim rodičom. Z toho je 54 chlapcov a 37 dievčat. Najviac nezvestných detí je v Prešovskom a naopak najmenej v Žilinskom kraji. Dôvodov zmiznutí je viac. K najčastejšie skloňovaným patria takzvané rodičovské únosy, kedy dieťa nie je v ohrození života, nakoľko sa nachádza v sprievode rodiča a v prípade chovancov útek z detského domova. Deti v týchto prípadoch sú vypátrané v priebehu niekoľkých hodín až dní.

Prípad zavraždeného Valka je už na konci, jeho dcéra má ale stále niekoľko nejasností. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy