Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Hľadáte si prácu? Posielate životopisy? Ak ich pošlete v konkrétny deň, môžete mať prácu hneď
Zdielať na

Hľadáte si prácu? Posielate životopisy? Ak ich pošlete v konkrétny deň, môžete mať prácu hneď

BRATISLAVA / Na slovenskom pracovnom trhu je momentálne viac ako dosť voľných pozícií a najmä na západe nie je problém nájsť si prácu. Keby ste si však posielali životopis, ktorý by to bol deň, alebo ktorý mesiac? Vieme kedy dávajú najviac ponúk zamestnávatelia a kedy reagujú ľudia. Stretávajú sa vôbec tieto dve skupiny?

Nebývali lepšie časy na hľadanie práce ako za posledné mesiace. Počet ponúk láme rekordy. "V mesiaci júl tohto kalendárneho roka bolo k dispozícii cez 82 400 voľných miest pre uchádzačov," potvrdil Marián Valentovič, generálny riaditeľ ústredia práce. Je však mesiac ako mesiac? Pracovný portál Profesia zanalyzoval správanie sa firiem a uchádzačov o zamestnanie za posledné tri roky. Či sa tieto dve skupinky, ktoré bez seba neprežijú, stretávajú v ponuke a dopyte. Poďme sa najprv pozrieť na uchádzačov. "Ukazuje sa, že práve v tom januári si hľadajú Slováci najčastejšie robotu," tvrdí Nikola Richterová, hovorkyňa Profesia.sk.

Netreba mať na to vysokú školu, aby bolo jasné prečo. Na nový rok sa nekončí len s cigaretami a začína s budovaním krásnej figúry, teda aspoň najbližšie dva týždne, ale aj s hľadaním zamestnania. "Človek dokončí ten ročný cyklus a tam potom sa rozhoduje, že zmení to zamestnanie," potvrdzuje aj klinický psychológ Karol Kleinmann.

​Čo však čert nechce, január a február zďaleka nie sú mesiace, kedy by si dávali novoročné predsavzatia aj firmy v počte ponúk. "Zamestnávatelia hľadajú zamestnancov najčastejšie v máji a júni, teda pred tým letom a potom október a september," tvrdí Richterová. Kým pri mesiacoch v roku sa priveľmi tá aktivita zamestnávateľov a uchádzačov priveľmi nestretáva, tak úplne iné je to v rámci dní v týždni. "Firmy pridávajú najčastejšie inzeráty v pondelok a v pondelok evidujeme aj najviac poslaných životopisov," potvrdila Richterová.

Nezačíname len nový pracovný týždeň, niečo ako malý Nový rok, ale máme za sebou najmä víkend. "Človek sa môže posadiť, premyslieť si to, čo neurobil za celý týždeň. Tam je v jednom zhone, ale cez tú sobotu a nedeľu to napíše," dodáva Kleinmann.  V rámci pracovného týždňa sú rovnako najmenej aktívni uchádzači aj zamestnávatelia vo štvrtok. Jeden zo silnejších mesiacov je aj september, čo je logické. Po letnom leňošení sa opäť nakopnú s pracovnými nápadmi, aby začali s novými návykmi.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy