Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na auto mu spadol betón z mosta. Šťastím je, že kus nedopadol na chodcov
Zdielať na

Na auto mu spadol betón z mosta. Šťastím je, že kus nedopadol na chodcov

BRATISLAVA / Po páde mostu v talianskom Janove sa začalo aj u nás diskutovať o bezpečnosti a technickom stave slovenských mostov. Väčšina z diaľničných mostov síce spĺňa kritéria bezpečnosti pre cestnú premávku, ale pre chodcov môžu byť nebezpečné aj estetické časti mostov. Pánovi Petrovi z Bratislavy pristál na aute kus betónu, ktorý odpadol z fasády.

Pán Peter zaparkoval svoje auto na parkovisku pod bratislavským mostom Lafranconi. Keď večer z parkoviska odchádzali, až v aute si všimol prasknuté čelné sklo. Po vystúpení z auta objavil ďalšie škody, ktoré podľa neho napáchal kus betónu, ktorý padol z mosta. "Všimol som si, že mi na kapote pristál kus betónu, ktorý mi roztrieštil sklo a celú prednú kapotu a ešte aj ľavý nárazník," opísal škody poškodený Peter Psota.

Auto totiž zaparkoval tak, ako aj väčšina vodičov - prednou kapotou prekrýval chodník a stál presne pod koncom mosta. Odtrhnutý kus betónu z okrasného opláštenia mostu je viditeľný aj voľným okom a nie je to jediné miesto. I keď v tomto prípade nejde o poškodenie mosta, ktoré by malo vplyv na jeho prevádzku, technický stav môže byť nebezpečný pre chodcov. "Keďže mám tri deti, tak si myslím, že je nebezpečné, keby takýto kus betónu, nechcem teraz odhadovať, či má sto či päťsto gramov, ale ostrý kus betónu s roxorom keby niekomu spadol na hlavu a dieťaťu, tak si myslím, že je v momente mŕtve," tvrdí poškodený.

"Pracovníci stredísk NDS denne vykonávajú vizuálne kontroly stavu mostov, raz ročne sa robí bežná prehliadka mosta a raz za 4 roky hlavná prehliadka mosta," potvrdila Michaela Michalová, hovorkyňa NDS. Národná diaľničná spoločnosť technický stav betónového opláštenia mosta preverí. Ak sa preukáže, že z mosta odpadla časť betónu, tak prípad budú riešiť s majiteľom vozidla ako škodovú udalosť. Keď pracovníci NDS pri kontrole zistia na moste nedostatky, budú ich okamžite riešiť.

Každý, kto si nájde podobne ako pán Peter, poškodené auto napríklad odpadnutím betónu, sa môže obrátiť na stredisko údržby. "Takúto udalosť treba nahlásiť na príslušné stredisko údržby a správy diaľníc NDS a požiadať o náhradu škody na vozidle," potvrdila Michalová.

​Takto zachytili pád spomínaného mosta v Janove bezpečnostné kamery:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy