Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EÚ nabáda firmy na obchodovanie s Iránom, Trump krajiny varuje
Zdielať na

EÚ nabáda firmy na obchodovanie s Iránom, Trump krajiny varuje

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / USA opätovne uvalili tvrdé ekonomické sankcie voči Iránu, tri mesiace po tom, ako Washington odstúpil od medzinárodnej dohody obmedzujúcej jadrové aktivity Teheránu. Európska únia teraz s cieľom zachovať jadrovú dohodu, nabáda firmy aby obchodovali s Iránom. Trump ale varuje, že kto bude obchodovať s Iránom nebude s USA.

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že dohoda z roku 2015 je hrozná a poskytuje iránskej vláde dostatok peňazí na podnecovanie konfliktu na Blízkom východe. Európska únia však uplatnila takzvaný blokovací predpis, aby vylúčila európske firmy z vplyvu amerických sankcií voči Iránu. 

Prvý súbor obnovených sankcií sa týka finančných transakcií v dolároch, iránskeho automobilového sektora, nákupov komerčných lietadiel a kovov vrátane zlata. Druhý súbor sankcií zameraných na iránsky ropný sektor a centrálnu banku sa má opätovne uplatniť začiatkom novembra.

Šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová v utorok vyhlásila, že Teherán dodržiava svoje záväzky v nukleárnej oblasti a firmy z členských štátov môžu s Iránom obchodovať, čo je v záujme všetkých zúčastnených strán. "Robíme všetko pre to, aby Irán zachovával dohodu, aby Irán naďalej profitoval z ekonomických výhod, ktoré táto dohoda prináša iránskemu ľudu, pretože sme presvedčení, že je to v bezpečnostnom záujme nielen pre región, ale aj pre svet," povedala Mogheriniová.

Trump varuje 

USA zmrazia obchodné vzťahy s každým, kto bude obchodovať s Iránom. Vyhlásil to v utorok americký prezident Donald Trump. Ostré varovanie nasledovalo po tom, čo v pondelok vstúpili do platnosti obnovené protiiránske sankcie zo strany USA. To všetko len 3 mesiace po tom, ako Washington odstúpil od medzinárodnej dohody obmedzujúcej jadrové aktivity Teheránu.  "Ktokoľvek, kto bude obchodovať s Iránom, nebude obchodovať s USA," napísal Trump na svojom profile na Twitteri.

Trump debatoval aj s Junckerom na tému zavedenie ciel: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy