Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
VIDEO: Kalifornia bojuje s historicky najväčším požiarom. Zasahuje viac ako desaťtisíc hasičov
Zdielať na

VIDEO: Kalifornia bojuje s historicky najväčším požiarom. Zasahuje viac ako desaťtisíc hasičov

SAN FRANCISCO / Kalifornia tieto dni bojuje s najväčším lesným požiarom, ktorý kedy západné pobrežie USA zasiahol. Miestne úrady v noci z pondelka na utorok oznámili, že dva požiare pri jazere Clear Lake severne od San Francisca považujú za jeden ničivý živel.

Najväčší požiar, ktorý kedy zachvátil západné pobrežie Spojených štátov. Oheň v oblasti Mendocino už postihol najmenej 1148 kilometrov štvorcových, pričom jeho rozsah sa stále zväčšuje.  Minulý rok v oblasti horela plocha o rozlohe 1140 kilometrov štvorcových. Plamene na severe Kalifornie už zničili 75 domov a tisícky ľudí museli odísť viac ako 100 kilometrov od svojich domovov. 

Oba požiare, ktoré vypukli pri jazere Clear Lake vypukli 27. júna. Momentálne sú pod kontrolou len na 30 percent. S osemnástimi väčšími požiarmi bojuje po celej Kalifornii viac ako 14 tisíc hasičov. "Pamätám si, keď sme pred niekoľkými rokmi mali 10 až 12 tisíc hasičov v štátoch Kalifornia, Oregon a Washington. Nikdy nie 14 tisíc, ako je tomu teraz," povedal hovorca kalifornského úradu pre lesy a boj s požiarmi Scott McLean. Len v oblasti Mendocino bojuje podľa posledných hlásení úradu takmer 4000 hasičov a nasadených je 441 vozidiel a 15 vrtuľníkov.  

Požiar, ktorý vyhnal desaťtisíce ľudí 

Okrem požiaru, s ktorým momentálne bojujú na severe od San Francisca, postihol pred časom USA aj iný požiar. V oblasti mesta Redding na severe Kalifornie vypukol 23. júna, kedy ho vyhlásili za ,vtedy, najhorší požiar, ktorý sužoval zápas Spojených štátov. Na svedomí mal niekoľko obetí. Prírodný živel vyhnal zo svojich domovov aj desaťtisíce ľudí.  Podľa kalifornských úradov bolo evakuovaných 50 tisíc ľudí, pričom zasahovalo až 12 tisíc hasičov. Plamene sužovali aj Yosemitský národný park v strednej časti Kalifornie, v horách a na východe Los Angeles. V tejto oblasti zhorelo viac ako 260 kilometrov štvorcových porastov. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy