Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Biely dom udelil štátom EÚ výnimku z ciel
Zdielať na

Biely dom udelil štátom EÚ výnimku z ciel

Archívna reportáž

WASHINGTON / Európska únia získala dočasnú výnimku z ciel na dovoz ocele a hliníka do USA. V Bielom dome o výnimke rokovali nemecký minister hospodárstva a eurokomisárka pre obchod.

Európska únia získala  výnimku z amerických ciel na dovoz ocele a hliníka. Tá je ale iba dočasná. Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier a eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová rokovali o dočasnej výnimke vo Washingtone.

Výnimka z amerických ciel predbežne platí do 1. mája 2018, oznámil to vo štvrtok Biely dom. Ak by padol návrh na jej prípadné predĺženie, stane sa tak predmetom pokračujúcich rokovaní. Okrem členských štátov Európskej únie budú od ciel oslobodené aj  Mexiko, Austrália, Kanada, Argentína, Brazília a Južná Kórea. V krajinách, ktoré výnimku nedostali, nadobudli clá platnosť po polnoci zo štvrtka na piatok. Výška cla na dovoz ocele je dvadsaťpäť percent, na dovoz hliníka je to o niečo menej, a to   desať percent. Prezident považuje tento krok za potrebný v záujme národnej bezpečnosti.

Pozrite si naše video z archívu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy