Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pellegrini sa zúčasnil prvého samitu v Bruseli. Prejednávala sa aj vražda Jána Kuciaka
Zdielať na

Pellegrini sa zúčasnil prvého samitu v Bruseli. Prejednávala sa aj vražda Jána Kuciaka

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Peter Pellegrini zažil vo štvrtok niekoľko zlomových momentov. Ráno ho poveril zostavením vlády prezident, nasledovalo prvé zasadnutie jeho kabinetu a potom rýchly presun do Bruselu na jeho prvý samit v Európskej rade.

Príhovor nového premiéra Petra Pellegriniho na pôde Európskej rady sa venoval turbulentnej situácii na Slovensku. "Tvrdil som, že prvoradou úlohou novovzniknutej vlády, ako aj všetkých orgánov, ktoré sú za to zodpovedné, bude transparentné a čo najrýchlejšie vyšetrenie vraždy," uviedol slovenský premiér.

Peter Pellegrini si nemyslí, že by Slovensko napriek vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice stratilo kredit modernej a pro-európskej krajiny. "Nemal som vôbec pocit, že by dnes Slovensko bolo niekde na kraji rokovacieho stola," povedal Pellegrini. Počas tlačovej besedy Peter Pellegrini priznal, že mu odľahlo, že už má za sebou debatu za jedným stolom s európskymi politikmi. Rovnako priznal, že si ešte ani nezvykol na nové oslovenie premiér a hľadal za sebou akúsi imaginárnu oporu od svojho straníckeho šéfa. "Stále si na to neviem zvyknúť, stále pozerám, či je tu," povedal premiér. 

Premiér sa zorientoval rýchlo a na rozdiel od Roberta Fica dal aj príhovor na takzvanom "doorstepe", čo jeho predchodca nerobieval. Bývalý digitálny líder a súčasný premiér prezradil, ktoré boli tri európske osobnosti, s ktorými si ako prvými podal ruku. "Bol to pán prezident Junker, Theresa May a následne predsedajúci Donald Tusk," opísal udalosti Peter Pellegrini.

Samotnému samitu dominoval incident z Británie, kde otrávili plynom ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Voči Rusom najostrejšie vystúpila britská premiérka. Únia sa za Britániu postavila, ale nie všetky krajiny rovnako. "Sme hlavy štátov a každý sa musí rozhodnúť za seba. Ja som napríklad po útoku v Británii negratulovala Putinovi k znovuzvoleniu," uviedla Dalia Grybauskaitėová, litovská prezidentka. Česká republika zvažuje vyhostenie niekoľkých ruských diplomatov tak, ako to urobili Briti. "Zvažujeme to a ja to prejednám v pondelok s pánom ministrom zahraničných vecí," uviedol český premiér Andrej Babiš.

Samit pokračuje aj v piatok, témou je najmä brexit. Slovenský premiér sa ale už v predchádzajúcom dni pred polnocou vrátil na Slovensko a na rokovaniach nás zastupujú Česi a Rakúšania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy