Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na Slovensko mieri misia z Bruselu. Súčasťou mal byť aj Sulík, nominácie sa ale vzdal
Zdielať na

Na Slovensko mieri misia z Bruselu. Súčasťou mal byť aj Sulík, nominácie sa ale vzdal

BRUSEL / Európsky parlament posiela na Slovensko špeciálnu monitorovaciu misiu. Šesť europoslancov sa chce stretnúť s mimovládkami, zástupcami vlády a polície. Bruselský tím si chce posvietiť aj na eurofondy.

Jednotlivé frakcie v Európskom parlamente museli do stredajšieho poludnia navrhnúť europoslancov, ktorí pôjdu monitorovať vyšetrovanie na Slovensko. "Hneď na úvod by sme sa chceli stretnúť s policajným prezidentom Tiborom Gašparom, s premiérom Ficom a s ministrom vnútra. Budeme sa pýtať aké kroky doteraz podnikli a aké ešte plánujú," uviedol maďarský europoslanec Benedek Jávor, jeden z europoslancov, ktorí prídu na Slovensko. 

Pozorovacia misia ostáva pre začiatok na Slovensku iba dva dni. Okrem stretnutí sa chcú ísť osobne pozrieť aj do Veľkej Mače.  "Tie dva dni samozrejme nie je dostatok času, aby sme si spravili jasný úsudok, ale budeme v kontakte so slovenskými orgánmi a pravidelne sa budeme na Slovensko vracať," povedal Jávor. 

Podklady pre pozorovaciu misiu pripravil Tomáš Zdechovský. Český europoslanec chce cez Výbor pre kontrolu rozpočtu zisťovať, či eurofondy putujúce na Slovensko skončili tam, kde mali. "Informácie o tom, že na Slovensku niektoré dotácie plynú talianskej mafii je v Bruseli známa štyri roky. Doposiaľ k tomu ale neboli kľúčové dôkazy a chýbalo nám viacero črepov do mozaiky, ktoré by situáciu osvetlili," povedal Zdechovský.

Misiu inicioval slovenský europoslanec Ivan Štefanec. Cez frakciu ľudovcov sa do misie zapojili takmer všetky frakcie. "Misia môže mať dohromady ôsmich členov, po jednom zástupcovi z každej frakcie a jej mandát je pracovať do troch dní," povedal Štefanec. O prípad sa ale zaujíma aj zvyšok Európskeho parlamentu. "Budeme ostro sledovať, ako sa bude vyšetrovať na Slovensku. Máme tu dva prípady v krátkej dobe, a to je neakceptovateľné," uviedla europoslankyňa z Malty Miram Dalli.

Členom misie bol aj slovenský europoslanec Richard Sulík. Ten sa ale svojej nominácie vzdal, pretože nechcel byť dôvodom na to, aby niekto spochybňoval vyšetrovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy